Skip to main content

Fish and chips

Fish and chips, Fotograf: Fabian Bjørnstjerna
  • 
4

    4 porsjoner

  • 20-40 min

  • Vanskelighetsgrad

    Middels

Fotograf: Fabian Bjørnstjerna

Fish and chips er en klassisk måte å spise fisk på i England. Man får det ofte servert i avispapir på en kiosk eller på pub.

Ingredienser

-
+

700 g  torskefilet
   salt og pepper
   frityrolje

Frityrrøre

240 g  hvetemel
1 ts  salt
3 ts  bakepulver
2,5 dl  vann

Tartarsaus

2 stk  eggeplomme
1 ts  sitronsaft
1 ts  dijonsennep
1 stk  hvitløk
2 dl  olje
3 stk  sylteagurk
3 ss  kapers
   salt

Tilbehør

   pommes frites
   sitronbåter

Framgangsmåte

Mengden ingredienser er blitt endret, men det kan være lurt å:
  • Tenke på at mat til mange tar litt lengre tid
  • Holde litt tilbake på saltholdige ingredienser og krydder, og heller smake til mot slutten
  • Tørk torskefileten godt og skjær i ønskede stykker.
  • Dryss med salt og pepper.

Frityrrøre

  • Bland sammen hvetemel, salt og bakepulver og tilsett iskaldt vann. 
  • Rør sammen til en jevn røre og la den så få hvile i kjøleskapet i 20 minutter.
  • Varm frityrolje i en gryte eller en frityrkoker til 160 °C. 
  • Dypp torskestykkene i frityrrøren, og la røren renne litt av.
  • Stek stykkene i oljen, to og to om gangen. 
  • La dem steke i ca. 5 minutter til de er gylne og sprø. 
  • Legg dem over på tørkepapir som trekker fett.

Tartarsaus

  • Rør eggeplomme sammen med sitron, sennep og presset hvitløk.
  • Spe med olje – litt om gangen, mens du rører hele tiden.
  • Rør inn hakket sylteagurk og kapers, og smak til med salt.

Server den frityrstekte torsken med pommes frites, tartarsaus og sitronbåter.