Skip to main content

Fiskegrateng

Fiskegrateng
  • 
4

    4 porsjoner

  • 40-60 min

  • Vanskelighetsgrad

    Middels

Fotograf: Eva Brænd

Fiskegrateng er en tradisjonsrik norsk rett de fleste kjenner igjen fra barndommen. Server klassikeren rykende varm med råkost, kokt potet og litt smeltet smør.

Ingredienser

-
+

600 g  torskefilet, uten skinn og bein
3 ss  smør
4 ss  hvetemel
4 dl  melk
3   egg
   salt
   muskat
   griljermel

Tilbehør

   råkost
   potet

Framgangsmåte

Mengden ingredienser er blitt endret, men det kan være lurt å:
  • Tenke på at mat til mange tar litt lengre tid
  • Holde litt tilbake på saltholdige ingredienser og krydder, og heller smake til mot slutten
  • Sett stekeovnen på 180 °C.
  • Skjær torskefilet i biter.
  • Smelt smør og rør inn hvetemel. Spe med melk, litt om gangen. Rør godt mellom hver gang til du får en saus uten klumper. Dersom du bruker rå fisk lager du sausen ekstra tykk.
  • Avkjøl sausen litt, rør inn egg og smak til med salt og muskat.
  • Bland torskebitene inn i sausen og hell gratengmassen over i en smurt ildfast form.
  • Dryss over griljermel.
  • Stek gratengen på nederste rille i ca. 40 min.  

Server gratengen med råkost og kokt potet.

Tips: Fiskegrateng kan lages av all type hvitfisk både rå og kokt. Bruk gjerne rester fra dagen før. Kokt makaroni eller grønnsaker kan erstatte litt av fiskemengden. Steketiden vil være kortere når fisken er kokt.