Skip to main content

Gravlaks med sennepssaus

Gravlaks med sennepssaus, Fotograf: Studio Dreyer-Hensley
  • 
6

    6 porsjoner

  • Over 60 min

  • Vanskelighetsgrad

    Middels

Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Gravlaks er en tradisjonell norsk rett som gjerne serveres med en god sennepssaus. Prøv å lage både gravlaksen og sennepssausen selv, da smaker den ekstra godt.

Ingredienser


1,5 kg  hel laksefilet, med skinn
4 ss  salt
2 ss  sukker
1 ts  pepper, grovmalt
1 bunt  dill, frisk

Sennepssaus

4 stk  eggeplomme
0,5 ts  salt
1 dl  soyaolje
1 ss  sukker
1 ss  hvitvinseddik
0,5 ts  pepper, hvit
1 ss  sennep
3 ss  dill, frisk

Framgangsmåte

Mengden ingredienser er blitt endret, men det kan være lurt å:
  • Tenke på at mat til mange tar litt lengre tid
  • Holde litt tilbake på saltholdige ingredienser og krydder, og heller smake til mot slutten
  • Du kan enten bruke to hele laksesider, eller om du har en stor lakseside må den deles i to.
  • Bland salt, sukker og pepper.
  • Grovhakk dill med stilkene. 
  • Ha et lag saltblanding og dill i bunnen av en langpanne og legg i den ene laksefileten med skinnsiden ned.
  • Dryss saltblanding og dill på kjøttsiden, og legg den andre fileten over med spor mot hode. 
  • Ha over resten av saltblandingen og dillen.
  • Legg lett press på og la fisken stå i kjøleskap i 2-3 døgn. Store, tykke fileter kan trenge inntil 4 døgn.
  • Snu den daglig.
  • Skrap saltblandingen og dill av filetene før servering.

Sennepssaus

  • Pisk eggeplomme tykk med salt og spe forsiktig med olje mens du pisker kraftig hele tiden, som til majones.
  • Tilsett sukker, hvitvinseddik, pepper og sennep.
  • Rør inn dill rett før servering.
  • Sausen er holdbar i kjøleskapet i inntil 1 uke.

Server fisken i tynne skiver med sennepssaus og det du måtte ønske som tilbehør.

Tips: Gravet laks kan fryses.