Skip to main content

Hel kveite i ovn med rotgrønnsaker

Hel kveite i ovn med rotgrønnsaker
  • 
6

    6 porsjoner

  • 40-60 min

  • Vanskelighetsgrad

    Vanskelig

Fotograf: Alf Børjesson

Kveite blir saftig og fin når den bakes hel i stekeovn, og er en enkel måte å tilberede mat til mange på. Med urter og sesongens rotgrønnsaker blir det et godt og sunt måltid.

Ingredienser

-
+

2 kg  kveite, hel
2 l  vann
200 g  salt
1 ss  olje
1 ss  smør
1 ts  pepper
4 kvister  persille, frisk
1 stk  sitron
4 dl  hvitvin
1 stk  purre

Sandefjordsmør

2 dl  kremfløte
200 g  smør
3 ss  persille, frisk
   salt og pepper
   sitronsaft

Tilbehør

2 stk  gulrot
1 stk  persillerot
0,5 stk  kålrot
   potet

Framgangsmåte

Mengden ingredienser er blitt endret, men det kan være lurt å:
  • Tenke på at mat til mange tar litt lengre tid
  • Holde litt tilbake på saltholdige ingredienser og krydder, og heller smake til mot slutten
  • Sett stekeovnen på 200 °C.
  • Rens kveiten og skjær av hode og hale. Klipp av finnene og flå av skinnet.
  • Rør sammen vann og salt, og la fisken ligge i saltlaken i ca. 8 minutter. Ta den opp og tørk den godt.
  • Brun kveiten lett i en blanding av olje og smør, og kvern over pepper.
  • Legg kveiten i en smurt ildfast form sammen med hakket persille.
  • Ha revet sitronskall og sitronsaft over fisken. 
  • Hell på hvitvin og bak fisken i stekeovnen til den så vidt er gjennomkokt, ca. 15 minutter.

Sandefjordsmør

  • Kok inn kremfløte til den tykner og pisk inn smør i små terninger. 
  • Smak til med salt, pepper og sitronsaft, og rør inn hakket persille like før servering.

Tilbehør

  • Skjær gulrot, persillerot og kålrot i staver og kok knapt møre i lettsaltet vann.

Server kveiten på grønnsakene med purre drysset over, med sandefjordsmør og kokte poteter ved siden av.