Skip to main content

Kokt skrei med hvite bønner og skinke

Kokt skrei med hvite bønner og skinke
  • 
4

    4 porsjoner

  • 20-40 min

  • Vanskelighetsgrad

    Middels

Fotograf: Synøve Dreyer

Når skreien trekker i melk blir den ekstra hvit og delikat. Bønner og røykt svinekjøtt er godt tilbehør, og kokt purre setter en spiss på denne oppskriften.

Ingredienser

-
+

800 g  skreifilet, uten skinn og bein
1,5 ss  salt
2 dl  melk
2 dl  vann
2 fedd  hvitløk
2 stk  laurbærblad

Hvite bønner

200 g  bønner, hvite
100 g  bayonneskinke
2 ss  smør
   salt og pepper
   persille, frisk

Tilbehør

1 stk  purre

Framgangsmåte

Mengden ingredienser er blitt endret, men det kan være lurt å:
  • Tenke på at mat til mange tar litt lengre tid
  • Holde litt tilbake på saltholdige ingredienser og krydder, og heller smake til mot slutten
  • Skjær skrei i serveringsstykker, dryss salt over og la dem ligge i 7 minutter. 
  • Skyll skreistykkene i kaldt vann og tørk dem lett med tørkepapir.
  • Varm melk og vann sammen med hvitløk og laurbærblad til ca. 60 °C, og legg i skreien.
  • Hold vannet på 60 °C og la skreien trekke til den akkurat er gjennomkokt, ca. 15 minutter.

Hvite bønner

  • Legg bønnene i kaldt vann dagen før.
  • Sil av vannet og kok bønnene i så mye vann at de dekkes, i ca. 30 minutter.
  • Kutt bayonneskinke i terninger.
  • Sil kokevannet av bønnene, og rør inn bayonneskinke og smør.
  • Smak til med salt og pepper og rør inn hakket persille like før servering.

Tilbehør

  • Rens og skjær purre i tykke ringer. 
  • Kok forsiktig i lettsaltet vann i 3-4 minutter.

Server skreien med hvite bønner og purre.