Skip to main content

Kveite med hollandaise

Kveite med hollandaise
  • 
4

    4 porsjoner

  • 40-60 min

  • Vanskelighetsgrad

    Vanskelig

Fotograf: Jim Hensley

Saftig og god kveite med kål, knaskegulrøtter og asparges er noe av det beste som finnes. Server den til dine gjester med hollandaisesaus og persillepoteter.

Ingredienser

-
+

720 g  kveitefilet
50 g  salt
0,5 l  vann
8 stk  asparges
1 stk  spisskål
50 g  smør
12 stk  knaskegulrot
   pepper

Hollandaise

4 stk  eggeplomme
1 dl  eplecidereddik
2 ss  vann
300 g  klaret smør
0,25 stk  sitron
   salt og pepper

Tilbehør

600 g  nypotet
2 ss  smør, usaltet
50 g  persille, frisk

Framgangsmåte

Mengden ingredienser er blitt endret, men det kan være lurt å:
  • Tenke på at mat til mange tar litt lengre tid
  • Holde litt tilbake på saltholdige ingredienser og krydder, og heller smake til mot slutten
  • Skjær kveitefileten i serveringsstykker.
  • Rør salt ut i vann, og ha kveitestykkene i saltlaken i ca. 20 minutter.
  • Tørk stykkene på tørkepapir, og ha på nykvernet pepper.
  • Kok opp vann og legg i fiskestykkene, sett ned varmen etter noen minutter. Det er veldig viktig at vannet ikke koker, for å unngå at fisken blir tørr.
  • La fisken trekke i 8-12 minutter, avhengig av tykkelse på stykkene.
  • Del asparges i to og skjær kål i tynne strimler.
  • Ha smør og litt vann i en kasserolle, kok opp og tilsett asparges og hele knaskerøtter. La dampe i ca. 2 minutter.
  • Legg kål over de andre grønnsakene, legg på lokk og damp til grønnsakene er møre.

Hollandaise

  • Pisk sammen eggeplomme.
  • Ha eplecidereddik i en kasserolle og kok til nesten alt er fordampet. 
  • Tilsett vann i reduksjonen og bland med eggeplomme.
  • Pisk over varmt dampende vann i 4-8 minutter, til eggeplommen tykner.
  • Tilsett smeltet klaret smør, litt av gangen. Om sausen blir for tykk og skiller seg, kan du tilsette litt lunket vann.
  • Smak til med saften av sitron, salt og pepper.

Tilbehør

  • Kok potet møre i saltet vann. 
  • Vend potetene i smør og hakket persille.

Server kveite med smørdampede grønnsaker, hollandaise og persillepotet ved siden av.

Tips: Bruk tykke fileter som kan skjæres i like biter. Tykkelsen er viktig for å holde på saftigheten når de posjeres.