Skip to main content

Kveite til jul

Kveite til jul, Fotograf: Studio Dreyer-Hensley
  • 
4

    4 porsjoner

  • 40-60 min

  • Vanskelighetsgrad

    Vanskelig

Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Skap et festmåltid og server stekt kveite med godt tilbehør til gjestene dine i julen. Server med mandelpotetpuré og en smakfull smørsaus.

Ingredienser

-
+

25 g  mandelflak
800 g  kveitefilet, med skinn
0,5 stk  sitron
2 fedd  hvitløk
   olivenolje
   salt og pepper

Smørsaus

0,5 stk  fennikel, frisk
100 g  sukkererter
1 stk  eple
1,5 stk  sjalottløk
0,5 fedd  hvitløk
1,5 stk  stjerneanis
0,5 stk  kardemomme, hel
1,5 dl  eplejuice
2,5 dl  hvitvin
2,5 dl  matfløte
75 g  smør
1 stilk  dill, frisk
   salt og pepper
   sitron

Mandelpotetpuré

500 g  mandelpotet
75 g  smør
2,5 dl  matfløte
   salt og pepper

Tilbehør

2 ss  timian, frisk
   olivenolje
   flaksalt

Framgangsmåte

Mengden ingredienser er blitt endret, men det kan være lurt å:
  • Tenke på at mat til mange tar litt lengre tid
  • Holde litt tilbake på saltholdige ingredienser og krydder, og heller smake til mot slutten
  • Sett stekeovnen på 180 °C. 
  • Skrap fiskeskinnet godt, og skyll og tørk det. 
  • Skjær snitt i fiskeskinnet, og legg skiver av sitron og hvitløk og legg i snittene.
  • Ha kveiten med skinnsiden opp i en ildfast form med olivenolje i bunnen.
  • Pensle kveiten godt med olivenolje og dryss med salt.
  • Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av kveiten. Stek kveiten til den har ca. 50 °C i kjernen, da er den fortsatt saftig. Det tar ca. 20 minutter avhengig av tykkelsen på kveitestykket. 
  • Husk at den ettersteker noe når den kommer ut av stekeovnen.

Smørsaus

  • Skjær fennikel, sukkererter og eple i små biter. Kok opp lettsaltet vann.
  • Kok fennikelen i ca. 1 minutt, ha deretter i sukkerertene. Kok videre i ca. 1 minutt. Hell av vannet og skyll grønnsakene i iskaldt vann til de er kalde.
  • Finhakk sjalottløk og grovhakk hvitløk, og surr sammen med kardemomme og stjerneanis i olivenolje til løken er blank.
  • Hell over eplejuice og hvitvin. Kok dette til det halve. 
  • Ha i matfløte og kok til det halve igjen. Rør inn smøret.
  • Sil sausen over i en ny kjele og smak til med salt, pepper og sitronsaft.
  • Bland litt dill sammen med epleterningene, fennikel og sukkererter, og rør dette inn i sausen ved servering.

Mandelpotetpuré

  • Skrell og kok mandelpotet møre. 
  • Ha smør og matfløte i kasserollen sammen med potet og mos det godt sammen. Smak til med salt og pepper.

Tilbehør

  • Sett stekeovnen på 150 °C.
  • Ha mandelflakene på et stekebrett og drypp med litt olivenolje.
  • Sett brettet inn i stekeovnen og stek flakene gyllen og sprø, ca. 10 minutter.
  • Dryss flaksalt og hakket timian over mandelflakene.

Dra skinnet av kveiten og server med mandelflak på toppen, og smørsaus og mandelpotetpuré ved siden av.