Skip to main content

Lutefisk

Lutefisk, Fotograf: Gudrun Hoffmann og Ulla Westbø (H2W)
  • 
6

    6 porsjoner

  • 40-60 min

  • Vanskelighetsgrad

    Middels

Fotograf: Gudrun Hoffmann og Ulla Westbø (H2W)

Lutefisk er nydelig i seg selv, men passer også godt til ulikt tilbehør. Ertestuing, bacon, potet, brunost, sennep og ikke minst sirup er med på å løfte måltidet til nye høyder.

Ingredienser

-
+

3 kg  lutefisk
3 ss  salt
200 g  bacon

Ertepuré

500 g  erter, fryst
1 ts  sukker
2 ss  smør
2 ts  timian, frisk
   salt og pepper

Tilbehør

   potet

Framgangsmåte

Mengden ingredienser er blitt endret, men det kan være lurt å:
  • Tenke på at mat til mange tar litt lengre tid
  • Holde litt tilbake på saltholdige ingredienser og krydder, og heller smake til mot slutten
  • Sett stekeovnen på 200 °C.
  • Legg lutefisken med skinnsiden ned i en langpanne.
  • Dryss på salt og dekk med aluminiumsfolie.
  • Bak lutefisken midt i stekeovnen til den er gjennomkokt, ca 40 minutter.
  • Skjær bacon i små terninger og legg de i en kald stekepanne. Stek på lav varme til det er gyllen, sprøtt og fettet har stekt ut. Tilsett ekstra smør dersom baconet er magert.

Ertepuré

  • Kok erter møre i vann tilsatt sukker.
  • Hell av overflødig vann og mos ertene. 
  • Rør inn smør og timian, og smak til med salt og pepper.

Server lutefisk med bacon, ertepuré og kokt potet.

Tips: Dersom du vil ha fast lutefisk drysser du salt over og lar lutefisken stå kjølig et par timer. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann.