Skrei med blomkålkrem og brunet smør

Skrei med blomkålkrem og brunet smør
  • 
4

    4 porsjoner

  • 40-60 min

  • Vanskelighetsgrad

    Middels

Fotograf: Synøve Dreyer

Skrei er sesongbasert gourmetfisk. Prøv denne smaksrike oppskriften med blomkålkrem og brunet smør med en smak av hvitløk, persille og soyasaus.

Ingredienser

-
+

700 g  skreifilet, uten skinn og bein
8 ss  salt, grovt
1 fedd  hvitløk
1 stilk  timian
2 ss  rapsolje
1 ss  smør
   pepper

Blomkålkrem

1 stk  blomkål
3 dl  matfløte
3 dl  helmelk
1 ss  smør
   salt og pepper

Brunet smør

1 fedd  hvitløk
2 stk  sjalottløk
1 ts  bladpersille, frisk
250 g  smør
4 ss  matfløte
2 ss  soyasaus
   sitronsaft

Framgangsmåte

Mengden ingredienser er blitt endret, men det kan være lurt å:
  • Tenke på at mat til mange tar litt lengre tid
  • Holde litt tilbake på saltholdige ingredienser og krydder, og heller smake til mot slutten
  • Dryss salt over skreifileten og la den ligge i 15 minutter i romtemperatur. 
  • Skyll av saltet i kaldt vann, tørk skreien lett med tørkepapir og skjær den i serveringsstykker.
  • Finhakk hvitløk og timian.
  • Ha rapsolje i en stekepanne og stek skreistykkene med skinnsiden ned på middels varme til dem har fått en gyllen brunfarge, ca. 4 minutter.
  • Snu skreien, senk temperaturen og tilsett hvitløk, timian og smør i stekepannen.
  • Øs det smeltede smøret over skreien mens den stekes. Fisken er ferdig når den flaker seg.
  • Dryss litt pepper over skreien.

Blomkålkrem

  • Rens og del blomkål i buketter.
  • Kok bukettene i en kasserolle med matfløte og helmelk, ca. 10 minutter.
  • Sil av fløtemelken og sett den til side.
  • Kjør blomkålen glatt i en blender eller med en stavmikser.
  • Ha i smør og litt av fløtemelken, og rør godt til du får ønsket konsistens på blomkålkremen.
  • Smak til med salt og pepper.

Brunet smør

  • Finhakk hvitløk og sjalottløk, og skjær bladpersille i tynne strimler.
  • Varm smør og matfløte på lav varme, til det er nøttebrunt. Rør om av og til.
  • Sil smøret og la det avkjøle.
  • Bland smøret med hvitløk, sjalottløk, bladpersille og soyasaus.
  • Smak til med sitronsaft.

Server skreien med blomkålkrem og nøttesmør. Dryss gjerne over litt friske urter hvis du har. 

Tips: Avslutt gjerne med sprø topping. Her kan du bruke alt fra puffede gresskarkjerner til sprøstekt bacon.