Skip to main content

Skrei med hvitløkpotetpuré og rødvinsjy

Skrei med hvitløkpotetpuré og rødvinsjy, Fotograf: Sentralen
  • 
4

    4 porsjoner

  • 40-60 min

  • Vanskelighetsgrad

    Vanskelig

Fotograf: Sentralen

Denne oppskriften er bokstavelig talt lag på lag med nytelse. Nederst ligger rødvinsjy og en smakfull potetpuré med hvitløk. Øverst ligger flakende hvit skrei.

Ingredienser

-
+

800 g  skreifilet, uten skinn og bein
1 ss  salt
1 ss  smør

Potetpuré

1 kg  mandelpotet
2 fedd  hvitløk
1 ss  smør
1 dl  melk
   salt og pepper

Sjysaus

1 stk  sjalottløk
1 dl  rødvin
2 dl  kalvekraft
   salt og pepper

Tilbehør

300 g  aspargesbønner
   salt

Framgangsmåte

Mengden ingredienser er blitt endret, men det kan være lurt å:
  • Tenke på at mat til mange tar litt lengre tid
  • Holde litt tilbake på saltholdige ingredienser og krydder, og heller smake til mot slutten
  • Dryss salt over skreifileten og la ligge i 7 minutter. 
  • Skyll og tørk skreien lett med tørkepapir og skjær den i serveringsstykker.
  • Kok opp vann med smør, trekk kasserollen til side, legg i skreien og la den trekke i 6-7 minutter.

Potetpuré

  • Skrell potet, skjær i biter og kok møre i usaltet vann sammen med hvitløk.
  • Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.
  • Rør smør ut i kokende melk og ha over de kokte potetene.
  • Mos potetene og rør til en luftig puré. 
  • Smak til med salt og pepper.

Sjysaus

  • Finhakk sjalottløk og kok sammen med rødvin i 3-4 minutter.
  • Tilsett kalvekraft og gi sjyen et godt oppkok.
  • Smak til med salt og pepper.

Tilbehør

  • Rens og kok aspargesbønnene i lettsaltet vann i 4 minutter.

Server skrei med potetpuré, sjysaus og aspargesbønner.