Skip to main content

Skreimølje

Skreimølje
  • 
4

    4 porsjoner

  • 20-40 min

  • Vanskelighetsgrad

    Middels

Fotograf: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Skreimølje er kystbefolkningens tradisjonelle måte å tilberede skrei på. Denne oppskriften er en klassiker, prøv den og bli kjent med en viktig del av norsk matkultur.

Ingredienser

-
+

1 kg  skrei, skiver
2 l  vann
1 dl  salt
2 ts  pepper, hel sort

Rogn

1 stk  rogn, rå
1 l  vann
2 ss  salt

Lever

200 g  lever
1 dl  vann

Tilbehør

   potet

Framgangsmåte

Mengden ingredienser er blitt endret, men det kan være lurt å:
  • Tenke på at mat til mange tar litt lengre tid
  • Holde litt tilbake på saltholdige ingredienser og krydder, og heller smake til mot slutten
  • Kok opp vann tilsatt salt og pepper.
  • Trekk kasserollen av platen og legg i fiskeskivene.
  • Sett kasserollen over varmen igjen og kok opp.
  • Sett ned varmen og la fisken stå og trekke til den er ferdig, ca. 6 minutter.

Rogn

  • Vask rognen og pakk den inn i matpapir eller kokeplast for å unngå at den går i stykker.
  • Kok opp vann tilsatt salt. 
  • Sett ned varmen og la rognen stå og trekke til den er ferdig, ca. 20 minutter.

Lever

  • Rens leveren for hinner og tråder, del i små biter og legg dem i en kasserolle.
  • Når skreien er kokt øser du litt av kokekraften over den ferdig rensede leveren.
  • Kok forsiktig opp og la trekke i 2-3 minutter.

Server skreien på varme tallerkener med kokt rogn skåret i skiver, lever og kokte poteter.

Tips: Ha gjerne litt eddik i kokevannet til skreien, da blir den ekstra skinnende hvit, ca. 1 ss pr. liter vann. Noen har også litt eddik og kanskje løk og laurbærblad i kokevannet til leveren for smakens skyld.