Stekt skrei med appelsinsaus og potetmos

Stekt skrei med appelsinsaus og potetmos, Fotograf: Sentralen
  • 
4

    4 porsjoner

  • Over 60 min

  • Vanskelighetsgrad

    Middels

Fotograf: Sentralen

Ta skreimiddagen til et nytt nivå med denne oppskriften som består av pannestekt skrei med en frisk appelsinsaus, potetmos og en salat av appelsin og fennikel.

Ingredienser

-
+

800 g  skreifilet med skinn
2,5 ss  salt
2 fedd  hvitløk
2 ss  olivenolje
2 kvister  timian, frisk
   smør

Appelsinsaus

1 stk  appelsin
100 g  smør

Potetmos

600 g  potet
2 ss  smør
1 dl  matfløte
   salt og pepper

Salat

1 stk  appelsin
1 stk  fennikel, frisk
0,5 stk  rødløk
1 ss  olivenolje
   salt og pepper

Rotgrønnsakschips

100 g  gulrot
100 g  rødbete
4 dl  solsikkeolje
   salt og pepper

Framgangsmåte

Mengden ingredienser er blitt endret, men det kan være lurt å:
  • Tenke på at mat til mange tar litt lengre tid
  • Holde litt tilbake på saltholdige ingredienser og krydder, og heller smake til mot slutten
  • Skrap skreiskinnet godt, dryss salt over fisken og la den ligge i 10 minutter.
  • Skyll av saltet og tørk godt med tørkepapir, og skjær fileten i porsjonsstykker.
  • Knus hvitløksfedd lett med flatsiden av en kjøkkenkniv.
  • Varm olivenolje i en stekepanne, ha i hvitløk og timian, og stek skreien med skinnsiden ned til skinnet er sprøtt, ca. 4 minutter.
  • Snu skreien, tilsett smør og trekk stekepannen av varmen. La skreien trekke til den akkurat er gjennomstekt, ca. 4 minutter.
  • Ta skreien ut av stekepannen, legg til side og hold den varm.

Appelsinsaus

  • Press saften av appelsin og ha i stekepannen som skreien ble stekt i.
  • Kok appelsinsaft til mengden er halvert. 
  • Sil over i en liten kasserolle og rør inn kaldt smør i terninger. 
  • Smak til med salt.
  • Varm opp sausen forsiktig før servering, den skal ikke kokes.

Potetmos

  • Skrell potet, skjær i biter og kok møre i lettsaltet vann, ca. 15 minutter.
  • Hell av kokevannet, og mos potetene med en potetmoser eller en gaffel.
  • Tilsett smør og matfløte, og mos til ønsket konsistens.
  • Smak til med salt og pepper.

Salat

  • Skrell appelsin og del i båter.
  • Finsnitt fennikel og rødløk. Bruk gjerne en mandolin hvis du har. 
  • Vend appelsinbåter, fennikel og rødløk i olivenolje, og smak til med salt og pepper.

Rotgrønnsakschips

  • Vask og skjær gulrot og rødbeter i papirtynne skiver, og legg i en bolle med iskaldt vann. Bruk gjerne en mandolin hvis du har.
  • Ha solsikkeolje i en kasserolle og varm opp til ca. 180 °C. Bruk en spisepinne av tre for å sjekke om det er varmt nok, det skal boble rundt spissen.
  • Tørk godt av grønnsakene med et tørkepapir og friter i kasserollen i puljer til de er sprø og gylne. Pass på steketiden, særlig på rødbetene.
  • Bruk en hullsleiv og løft dem over på et tørkepapir så fettet får renne av seg.
  • Krydre med salt og pepper.

Server skreien med appelsinsaus, potetmos og salat. Ha rotgrønnsakschips på toppen.

Tips: Fileter gjerne appelsinen ved bruk av en skarp kniv. Skjær først vekk skallet slik at det ikke er noe hvitt igjen, og skjær deretter ut båter mellom hinnene på appelsinen.
Du kan også få kjøpt ferdig rotgrønnsakschips på utvalgte helsekostbutikker.