Skip to main content

Tradisjonell boknafisk

Tradisjonell boknafisk
  • 
4

    4 porsjoner

  • 20-40 min

  • Vanskelighetsgrad

    Middels

Fotograf: Esten Borgos

Boknafisk er en torsk som er lett tørket, da den har hengt på hjell i ca. 2 uker. Dette er tradisjonell mat langs kysten. Den serveres helst med stekt bacon og gulrotstuing.

Ingredienser

-
+

800 g  boknafisk
1 l  vann
1 ss  salt
200 g  bacon
   smør

Gulrotstuing

4 stk  gulrot
2 ss  smør
2,5 ss  hvetemel
4 dl  melk
2 ss  persille, frisk
   salt og pepper
   muskat

Tilbehør

   potet

Framgangsmåte

Mengden ingredienser er blitt endret, men det kan være lurt å:
  • Tenke på at mat til mange tar litt lengre tid
  • Holde litt tilbake på saltholdige ingredienser og krydder, og heller smake til mot slutten
  • Dersom boknafisken er godt tørket bør den legges i vann noen timer før bruk. Eventuelt kan den legges i vann over natten.
  • Kok opp en kasserolle med saltet vann. Legg i fisken, og la den trekke i 5 minutter på svak varme. 
  • Skjær bacon i terninger og stek i stekepanne. Ha i litt smør mot slutten.

Gulrotstuing

  • Skjær gulrot i små biter og kok i vann til de såvidt er møre.
  • Smelt smør og rør inn hvetemel. Spe med melk, litt om gangen, til sausen blir passe tykk.
  • Rør godt mellom hver speing så det ikke blir klumper i sausen.
  • Tilsett de kokte gulrøttene, kok opp og smak til med salt, pepper og muskat. Bland i finhakket persille før servering.

Server boknafisken med gulrotstuing og kokte poteter.