Skip to main content

Steinbit

Steinbit

Steinbiten er bokstavelig talt så fast i fisken at den henger godt sammen, også når den blir skjært i mindre biter og godt varmebehandlet i wok, på grill eller i ovnen.

Næringsinnhold
Næringsinnhold i 100 g steinbit, rå (spiselig del)

Energiinnhold: 409 kJ eller 97 kcal

Næringsstoffer:
Protein: 18,6 g

Fett: 2,5 g
Mettede fettsyrer: 0,5 g
Transumettede fettsyrer: 0 g
Enumettede fettsyrer: 0,9 g
Flerumettede fettsyrer: 0,8 g
Kolesterol: 55 mg

Karbohydrater, totalt: 0 g

Vitaminer:
Vitamin A: 27 µg
Vitamin D: 1,8 µg
Riboflavin: 0,08 mg
Folat: 5 µg
Vitamin B12: 2 µg

Mineraler:
Jern: 0,2 mg
Selen: 50 µg

Kilde: Matvaretabellen 2006

Steinbitens karakteristiske kjeveparti passer til menyen, som består av kråkeboller, muslinger, snegler og krabber. Gråsteinbiten forekommer hovedsakelig på steinbunn med tang, i gytetiden ofte helt opp i fjæra.

Steinbiten blir kjønnsmoden i seksårsalderen. Gytingen foregår i perioden november til februar på 40 til 200 meters dyp, tidligst i nordlige og senere i sørlige områder. Rognen legges på bunnen og voktes deretter av hannen.  

Fra oktober til mai skifter steinbiten ut tennene og slutter samtidig å beite.

Størrelse

Opp til 1,3 meter og 20 kilo

Levealder

20 til 25 år

Med andre ord

Latin: Anarhichas spp.

Engelsk: Wolffish, catfish

Fransk: Loup de mer

Tysk: Katfisch

Fisket

Steinbitfisket skjer med bunntrål, bunnline eller bunngarn i Barentshavet og på de nordnorske bankene, og sesongen er hele året. Steinbit produseres nå også i oppdrett. 

Næringsinnhold

Sjømat inneholder nesten alle de sentrale næringsstoffene som kroppen trenger. Steinbit er spesielt rik på:

  • Protein, som bygger og vedlikeholder alle kroppens celler.
  • Vitamin D, som er nødvendig for å få den riktige kalsiumbalansen i kroppen og dermed bidrar til å vedlikeholde og styrke skjelettet.
  • Vitamin B12, som er viktig for at kroppen skal danne nye celler, blant annet røde blodceller. Vitamin B12 kan bidra til å forebygge anemi, blodmangel.
  • Selen, et viktig medvirkende stoff i et enzym som bekjemper skadelige kjemiske prosesser i kroppen.

Mer næringsdata på www.nifes.no/sjomatdata.