Skip to main content

Sushiverksted

Sushiverksted

Sushiverksted setter feststemningen.

Fotograf: Marius Fiskum

Gleden over god sushi starter lenge før man setter seg rundt bordet. Et sushiverksted samler gode venner – eller noen som bør bli det.

Det er lite som skaper så god stemning som gode venner rundt et langbord, dekket med retter de har laget sammen. Vil du skape en minnerik kveld for deg og dine venner, jakter du på den originale gaven til bestevenninnen som fyller 30, eller vil du bli enda bedre kjent med kollegene dine? Et sushiverksted skaper mye matglede – og et godt resultat.

Forberedelsene

For at alle skal le og lære mest mulig, kan du som arrangerer sushiverkstedet gjøre noen enkle forberedelser:

  • Før verkstedet bestemmer du hvilke typer sushi dere skal lage, og det kan være lurt å ikke satse på altfor mange ulike varianter. Les handlelisten for alt du trenger til sushiverkstedet her, slik at du ikke glemmer noe.
  • Fisken skal være fersk. Ikke eldre enn 2-3 dager og oppbevares på is. Rå, fersk fisk skal fryses ned ved -20 grader i 24 timer for å drepe eventuelle parasitter. Dette gjelder ikke norsk oppdrettslaks, som trygt kan spises rå uten frysing. 
  • Et par timer før gjestene kommer kan du koke, avkjøle og marinere risen, ettersom det tar litt tid.
  • Kutt det meste av fisken og grønnsakene på forhånd, så kan du heller starte kvelden med å la noen andre kutte de siste bitene.
  • Lag skåler med eddikvann og sett ut ingrediensene på arbeidsstasjoner.

Oppstarten

Etter disse forberedelsene er gjengen snart klar til å gå i gang. Oppstarten viser alle hvor enkelt det er å lage sin egen sushi:

  • Start sushiverkstedet med at alle vasker hendene grundig. Maten skal tilberedes med hendene og deretter spises rå. Da er hygiene viktig – både på forhånd og underveis.
  • Lær deg det enkle sushispråket og gi gjestene en kort innføring i de tre viktige sushisortene og hvilke ingredienser dere skal bruke i kveld.
  • Lag den første makirullen og de første nigiriene selv, slik at gjestene ser hvor enkelt det gjøres.

Praktisk organisering

Når gjestene er i gang med å lage lekre nigiri-biter og spennende makiruller, er det mest praktiske at du ikke står fast på én av arbeidsstasjonene. Her er dine oppgaver:

  • Dekk bordet. Husk spisepinner og små skåler til soyasausen, i tillegg til det du vanligvis dekker bordet med.
  • Legg bitene på serveringsfat, rydd og hold benkene rene underveis.
  • Del litt sushikunnskap, som at sushi egentlig betyr marinert ris, at sushi ble laget som gatemat i Tokyo i 1824 – eller at nordmenn spiste sushi for dobbelt så mye i 2010 som i 2005.