Skip to main content

Gode tips når du skal grille laks

Gode tips når du skal grille laks
Fotograf: Nancy Bundt

Å grille fisk og sjømat er både raskt og enkelt. Laks er en favoritt hos mange, slik griller du den. 

Når du skal grille laks (eller fisk generelt) er det flere ting du må tenke på og ta hensyn til. Før du i det hele tatt begynner med grillingen bør fisken få romtemperatur før du legger den på.

Før du griller 

  • Plasser grillen på et lunt sted, slik at ikke trekk eller vind stjeler varme.
  • La kullet bli tilstrekkelig varmt og få grå kanter før du begynner å grille. Hvis du bruker gassgrill bør du la den få noen minutter til å varme seg skikkelig opp.
  • Hvis du har en kullgrill er det smart å ha kull bare på den ene siden. Slik kan noen stykker hvile på den andre siden når de er ferdige. På den måten bytter man mellom direkte og indirekte varme.
  • Hvis du bruker gassgrill med flere brennere er det fint å la en av brennerne være av, slik at de ferdige fiskestykkene kan ligge der å hvile når de er ferdige.
  • Fiskens tykkelse og avstanden til kullet avgjør hvor lenge den skal ligge på grillen.
  • Mens de største stykkene blir helt ferdige, kan du pakke de minste inn i folie og la dem ettersteke ved siden av grillen.

Se oppskrifter: Laks på grillen – imponerende enkelt

Grille laks direkte på grill 

Hvis du har laksefilet med skinn, kan du skrape skinnet og la det være på mens du griller. Det gjør fisken lettere å håndtere. Her er noen smarte tips for at fisken og grillen enkelt spiller på lag.

  • Sørg for at risten er helt ren på forhånd!
  • Pensle både laks og rist med olje før du begynner å grille. Hvis fisken er marinert på forhånd, bør du tørke den med kjøkkenpapir før du pensler den.
  • Med en dobbeltrist steker du enkelt fisken på begge sider. Når fisken er ferdig grillet, åpner du grillristen og legger et ark folie over den. Lukk og snu deretter risten. Så kan du ta ut fisken, som nå ligger på folien.
  • Fisk uten skinn kan du også grille på folie, som du bretter firedobbelt og pensler med olje før du legger den på grillen.
  • Fisken må ligge i ca. to minutter. Da får den en stekeskorpe, og du unngår at den går i to når du snur den.

 Se oppskrift: Grillet laks med mangosalat

 

Grille laks på spyd 

Å grille laks på spyd er populært blant barn, og er en enkel måte å få de små til å spise både fisk og grønnsaker. Her er enkle tips:

  • Grillspyd av tre bør ligge i vann ca. 30 minutter først, slik at de ikke tar fyr når de kommer på grillen.
  • Grill grønnsaker som trenger omtrent lik tid om fisken på grillen. Da unngår du harde grønnsaker eller rå fisk.
  • Hvis du skal blande det som er på spydene, i for eksempel en wrap, kan det lønne seg å grille de ulike tingene på hvert sitt spyd for å sikre at alt blir riktig grillet.
  • Unngå at grillbitene blir forkullet ved å snu de ganske ofte. Men det er viktig at de har en skorpe før de snus første gang. Hvis ikke kan de gå i stykker og du ender opp med fisken i grillen.

Se oppskrift: Laks på grillspyd med gresk salat

 

Grille laks på planke 

Å grille laks på planke har blitt en stadig mer populær måte å grille på. Her er noen tips:

  • Du får kjøpt laksefilet som allerede ligger på planke av sedertre, ellers kan du kjøpe planke separat. Den kan du bruke 3-5 ganger før den blir forkullet eller ødelagt.
  • Du kan bruke andre planker også, men husk: planken må være ubehandlet!
  • Du må bløtlegge planken i to timer før du griller for å unngå at den tar fyr. Dette kommer også an på tykkelsen på planken. Legg noe tungt på den når den ligger i vannet slik at den ikke flyter opp.
  • Plasser planken på rist over kullet/brikettene/brennerne.
  • Ha en varmere og en kaldere sone av grillen og start på den varme sonen og griller i ca. 10 minutter, før du flytter den over til den kaldere sonen og griller videre i ca. 5-10 minutter (se avsnitt «Før du griller» for tips om indirekte varme).
  • Bruk lokket på grillen.
  • Følg med når det hvite proteinstoffet så vidt kommer opp i midten av laksen. Da er den ferdig, og slik som mange liker den. 

Se oppskrifter: Sommerens beste tilbehør til grill

 

Grille laks i folie 

Laks i folie er en veldig enkel variant av grilling, og er supersmart måte å grille tilbehøret på samtidig.

  • Skjær laksen i porsjonsstykker og kutt opp grønnsaker du ønsker å ha som tilbehør. Du kan også gjerne bruke marinert laks til dette.
  • Det er best om det som tilsettes i folien har lik tilberedningstid som laksen. Legg eventuelt harde grønnsaker i bunnen av foliepakken og fisken øverst.
  • Brett folien dobbelt slik at den tåler litt ekstra.
  • Pakk foliepakken godt sammen.
  • Legg pakken direkte på risten og la den grille i ca. 5 minutter.

Se oppskrift: Havets skattkiste på grill – laks og grønnsaker i folie

 

Les også: Tips til sommerfesten med sjømat på grillen

Pulled laks

Pulled laks er en ganske utradisjonell måte å servere laks på. Men det er ikke mindre imponerende av den grunn. Hemmeligheten ligger i marinaden.

  • Dryss fisken lett med salt og la den ligge i 20 minutter. Skyld den i kaldt vann og tørk den etterpå.
  • La laksen marinere minst en time på forhånd. Den kan med fordel også gjerne marineres over natten.
  • Det finnes mange ulike marinader å bruke. En av de enkleste variantene er å blande litt olivenolje med paprikakrydder.
  • Legg fisken på folie. Brett folien dobbelt slik at den tåler litt ekstra. Pakk folien godt sammen.
  • Grill fisken på indirekte varme i ca. 7-8 minutter. (Se avsnitt «Før du griller» for tips om indirekte varme).
  • La fisken hvile litt før du flaker den opp.

Les også: Populær chili- og ingefærmarinade til laks  

 

Les også: Tips til drikke til fisk og skalldyr 

Grille laks i purrepakke

Dette gir en ekstra god smak til laksen, og for deg som vil prøve noe nytt er dette en morsom måte å grille på.

  • Laksen kan gjerne marineres på forhånd.
  • De ytterste bladene på purren og toppene fungerer som innpakning, her er det en fordel å bruke en stor purre.
  • Bind pakken med ståltråd. Ståltråd får du kjøpt jernvarebutikker og hobbybutikker.
  • Grill i 3-4 minutter på hver side.
  • Ta opp ståltråden og bredd purrebladene fra hverandre.