Skip to main content

Inviter til festmiddag med skrei

Inviter til festmiddag med skrei
Fotograf: Ingrid Pop

Når skreien endelig kommer til våre farvann er det mange som benytter muligheten til å invitere til et skikkelig festmåltid. Se tips til festmiddagen.

Skrei er kun tilgjengelig i januar-mars/april. Når vi fisker den har den akkurat lagt bak seg mer enn 1000 kilometer Barentshav for å gyte. Dette skjer på det samme stedet der den selv ble unnfanget, for minst fem år siden, i havområdene rundt Lofoten og Vesterålen.

Les også: Kjærlighetsfisken skrei

Eksklusivt festmåltid

Skrei er altså en eksklusiv råvare, så når den endelig er her bør du benytte sjansen og invitere til fest. Skrei er et festmåltid med høy kvalitet!

Skreien kan tilberedes på mange måter, og er slett ikke så vanskelig som mange tror, tvert imot. Så om du velger å trekke, steke eller ovnsbake den er opp til deg og hva du foretrekker.

Se også: Tips til ulike måter å tilberede skrei på

Når du serverer skrei, gir du ikke bare gjestene dine deilig, sunn mat. Du bringer også noe av magien og romantikken fra det store havdypet inn på ditt eget spisebord. Når du bruker denne råvaren tar du også del i vår felles kysthistorie.

Les også: Vanlige spørsmål om skrei

 
Gode tips til festmiddag med skrei

En festmiddag betyr at det serveres noe eksklusivt, dampende godt på tallerkenen. Men det er ulike måter å tilberede maten og lage feststemning på. Her er noen tips på veien.

  • Be fiskehandleren pakke skivene eller filetene i papir. Fisken må pakkes i lengderetningen og helst ikke brettes sammen for å bevare kvaliteten
  • Når du kommer hjem legger du pakken i en plastboks i kjøleskapet sammen med isbiter eller kjøleelementer. Da holder temperaturen seg nærmest mulig null, ideelt for skrei!
  • Vil du ha skikkelig tradisjonell skreimiddag? Dette kalles skreimølje og er enkelt å lage. Legg fisk, lever og rogn i hver sin gryte og la det trekkes mørt i lettsaltet vann og server med kokte poteter.
  • Bruk rognen fra skreien, den er en delikatesse. Vask rognen og la den trekke i saltet vann i ca. 20 minutter. Stek den så lett i en panne før du skjærer den i skiver og serverer den på ristet brød med noen friske urter på.
  • Skal du ha fest og servere tapas kan du lage skreikjaker med soppstuing.
  • Utnytt skreien og server skrei både som forrett og som hovedrett. Her er gode oppskrifter på skr

Julie serverte skrei til snacks, forrett og hovedrett!

God vin, gode venner og herlig skrei – det kan knapt bli bedre. Matblogger Julie Ilona Balas inviterte sine venner på festmiddag med skrei og disket opp med ceviche av skrei som forrett. Se Julies matbloggblogg for oppskrift på Toscansk bønnegryte med pannestekt skrei

Les merFå inspirasjon til festmiddagen med disse gode oppskriftene på skrei