Skip to main content

Slik tilbereder du skrei

Slik tilbereder du skrei

Skreien kan både pannestekes, ovnsbakes eller trekkes. Vi gir deg rådene for korrekt tilberedningsmetode.

Fotograf: Sentralen

Skreien kommer fra det kalde, klare havet i nord. Med dette fantastiske utgangspunktet, er det ikke vanskelig å gjøre råvaren om til et festmåltid.

Skreien du kjøper i butikken kom nylig til våre farvann etter en lang svømmetur fra Barentshavet. Reisen gjør fisken veltrent og muskuløs, med den friske smaken og den hvite fargen. Her er tipsene som bringer denne kvaliteten helt til din middagstallerken:

Fiskehandleren / fiskedisken

  • Be fiskehandleren pakke skivene eller filetene i papir. Fisken må pakkes i lengderetningen og helst ikke brettes sammen for å bevare kvaliteten. Når du kommer hjem legger du pakken i en plastboks i kjøleskapet sammen med isbiter eller kjøleelementer. Da holder temperaturen seg nærmest mulig null, ideelt for skrei!

Stekt skrei

  • Om du har tid er det en fordel å la fisken bli romtemperert ved å ligge 15 minutter på kjøkkenbenken før steking.
  • Ingenting er vel bedre enn pannestekt skrei med en sprø stekeskorpe og et saftig mykt indre. Skrei er mør og skal bare så vidt gjennomvarmes, det tar kort tid å steke skrei. Start med å dele skreifileten i porsjonsstykker og tørk disse godt. Dryss over litt salt. Bruk god varme, men ikke så varmt at det ryker av pannen. Stek skreien i en nøytral olje med skinnet eller skinnsiden ned. La fisken ligge i ro i pannen til den har fått en god gyllen stekeskorpe og er 2/3 gjennomstekt. Snu fileten, skru ned varmen og la den steke noen få minutter på den andre siden. Ønsker du å smørsteke skreien tilsettes smør når fileten snus og varmen skrus ned.  Urter kan også tilsettes for å gi variasjon i smaken. Fisken er ferdig og gjennomstekt så snart den skiver seg. Steketiden varierer etter tykkelsen på fileten.

Ovnsbakt skrei

  • Ovnsbaking er en av de enkleste tilberedningsmetodene for skrei, fisken passer seg selv mens du kan konsentrere deg om tilbehøret. Del skreifileten i porsjonsstykker og dryss over litt salt. Legg stykkene på bakepapir på stekebrett eller i en smurt ildfast form. Sett fisken i ovnen på 180 grader i 8-12 minutter, pass på at fileten ikke blir bakt for lenge. Når fisken er blitt hvitere i fargen og den flaker seg når du trykker lett på den er den ferdig. 

Trekt skrei

  • Skal du trekke skreien, kan du la den ligge i isvann en time før du skal trekkeden. Da beholder fisken den fine, hvite fargen på kjøttet. Da kommer en oppskrift som ovnbakt skrei med chorizo virkelig til sin rett.
  • Skreien skal ikke koke, men trekke 5 til 10 minutter i vann som ligger like under kokepunktet.
  • Husk at skrei krever godt saltet vann. Beregn om lag en halv desiliter salt for hver liter vann. Straks den er ferdig skal skreien opp av kokevannet, for at den ikke skal bli for salt. Derfor er det lurt å gjøre ferdig tilbehøret før du trekker skreien.

Skreimølje

  • Mange vil også bruke skreiens rogn og lever, for eksempel i skreimøljeDa pakker du rognen inn i matpapir før du lar den trekke 20 minutter i godt saltet vann. 
    Se video: Slik lager du skreimølje
  • Rens leveren renser for tråder og hinner, del den i små biter og legg dem i en kasserolle. Når skreien er kokt øser du litt av kokekraften over den ferdig rensede leveren, koker forsiktig opp og lar det trekke cirka to til tre minutter. 

    Les mer: Matblogger Julie inviterte til skreifest for sine venner

         Se flere: tips til skreimiddagen her