Foto: Norges sjømatråd
Pannestekt laks med frisk sitronsmørsaus
Erling Braut Haaland, som er kjent for sitt sunne kosthold, ble mektig imponert da han fikk smake denne pannestekte laksen med frisk sitronsmørsaus. Den silkemyke sausen med sitrus og urter løfter laksemiddagen til nye høyder!
Fremgangsmåte
- Miks salt og sukker sammen. Del opp laksefileten i porsjoner og strø blandingen godt på alle sider minst 15 minutter før steking, gjerne 1-2 timer før og oppbevar de i kjøleskap. Salt/sukker-prosessen i forkant gjør at laksen får en dypere rødfarge og mere smak.
- Varm opp pannen til den er moderat varm. Ha i olje og laksestykkene, la de steke i ca 3-4 minutter uten å snu de. Løft litt på de med en stekespade å sjekk at de har fått en fin stekeskorpe før du tilsetter smør, timian, hvitløk og smør. La dette bruse sammen i pannen i 30 sekunder før du snur laksestykkene og skrur ned varmen et par hakk.
- La den ligge i pannen å trekke til ønsket stekegrad. Tid vil avhenge av størrelse og varme, rundt 5 minutter for en perfekt medium stekt resultat. Ønsker du laksen godt stekt lar du den ligge lengre.
Sitronsmørsaus
- Kok opp fløten og eddiken og la den koke 1 minutte under omrøring med en visp.
- Tilsett smør i terninger og rør rundt til smøret har smeltet og sausen har blitt tykk og skinnende. Riv opp sitronskall på et fint rivjern og tilsett det i sausen sammen med frisk sitronsaft. Trekk kjelen av varmen og rør inn en eggeplomme. Pass på at sausen ikke koker videre, kun holdes varm på opptil 70 grader.
- Smak til med salt og vend inn godt med finhakket fersk gressløk rett før servering.
Råstekte brokkolini
- Kutt av nederste 1 cm på brokolinien og legg den i en varm panne med olje.
- La de steke 30 sekunder før man snur litt på de, og gjenta dette til de har fått en fin god stekeskorpe og stilken er mør. Det tar ca 2-3 minutter.
- Salte etter egne smak rett før servering.