Gå til hovedinnhold
Foto - Per Christian Lind

Hellstrøms beste sjømattips

I flere tiår har Eyvind Hellstrøm hatt en forkjærlighet for fisk og skalldyr. Her gir han deg sine beste tips for hvordan du kan lage enkle og gode sjømatretter på eget kjøkken.

Sammen med sin samboer Anita Rennan er den norske mesterkokken aktuell med boken «Hellstrøms hemmeligheter fra havet», som utelukkende består av sjømatoppskrifter.

- Jeg har reist mye rundt i verden og vært ambassadør for norsk fisk og skalldyr i flere land. Ønsket om å lage en rendyrket bok om sjømat har derfor vært der lenge og er et resultat av at mat fra havet har vært en religion for meg i alle år, sier Eyvind Hellstrøm.

Lidenskap og formidlingsglede

I tillegg til sin store lidenskap for sjømat er formidlingsglede stikkord for bakgrunnen til bokprosjektet. Samtidig har han lenge vært forundret over at nordmenn ikke spiser mer fisk og skalldyr, som ifølge ham er bærekraftig, sunn, smaksrik og kortreist mat.

- Norge er en stolt sjømatnasjon, så det stolte norske folk må ta seg selv i nakken og begynne å spise mer sjømat. I likhet med godfisk.no har vi et mål og et ønske om å inspirere og få flere til å velge mat fra havet. Denne boken er i så måte et bidrag til det, sier Hellstrøm.

I over ett år har den norske mesterkokken utviklet rettene som er brukt i boken. Det har han gjort i samarbeid med samboer Anita Rennan.

- Jeg elsker sjømat, men jeg er ofte redd for å ødelegge råvaren og har litt liten kunnskap. Slik sett er jeg folkets alibi. Min rolle har vært å fjerne det kompliserte. Når det kommer til sjømat, kommer du nemlig langt med få ingredienser og enkle fremgangsmåter. Det er langt enklere å tilberede fisk og skalldyr enn mange tror, sier Rennan.

Ferskhet er essensielt

Gode råvarer er et annet element som er avgjørende for om du lykkes med å lage et godt sjømatmåltid, ifølge Eyvind Hellstrøm.

- Ferskhet er religion for meg, men jeg velger alltid god fryst fisk foran dårlig fersk fisk. Her har de som selger fisk og skalldyr en viktig jobb. Jo mer de anstrenger seg for at det går kortest mulig tid fra hav til forbruker, desto bedre blir kvaliteten og opplevelsen av sjømaten, sier han.

Både hun og Eyvind Hellstrøm trekker også frem god saus som en av hemmelighetene bak enhver vellykket sjømatrett.

- Eyvind er fantastisk flink til å lete frem de gode smakskombinasjonene og løfte ingrediensene opp på et annet nivå. Her er sausen helt sentral. Hvis du kan lage 3-4 gode varianter, vil det gjøre susen for enhver fisk- og skalldyrrett. Trøsten er at det ikke er så vanskelig. Det handler bare om å prøve seg frem og trene, forklarer Anita Rennan.

3 enkle oppskrifter

Har du lyst å prøve tre enkle oppskrifter fra boken til Hellstrøm? 

Sjømat - vinneren på tallerkenen

Hva er din personlige sjømatfavoritt?
- Den listen er lang. Kamskjell, sjøkreps og akkar er guddommelig mat. Blåskjell, hvitting, torsk, lange og hyse er andre eksempler på fantastiske råvarer, men jeg vil heller svare slik: Hvis du legger en fersk fisk på benken, kan du gjøre hva du vil med den. Stek den i pannen til den er sprø og server den med en smaksrik saus og grønnsaker til. Da har du en vinner på tallerkenen.

Hvor ofte spiser dere selv sjømat?
- Annenhver dag. Vi bruker å si at fisk er fest. Resten handler om tilberedning og hvor fersk fisken er. Hvis vi har reker eller blåskjell en dag, bruker vi rekeskallet eller kraften fra blåskjellene til å lage en god saus.

Flere er opptatt av matlaging

Hellstrøm trives i rollen som formidler av matglede. Han er derfor glad for å se at nordmenn viser en økende interesse for matlaging.

- Vi merker det spesielt på alle henvendelsene som vi får til vår Instagram-konto. Når det gjelder sjømat, er det mange som søker råd for hvordan de skal tilberede fisken og hvilken saus de bør velge. Mitt generelle råd er at all mat må smake godt. Det er langt viktigere enn at det er komplisert. Gjør det heller enkelt. Fiskegrateng, stekt fiskefilet, blåskjell, fiskesuppe og fiskeburger er eksempler på enkle og velsmakende retter som du kan begeistre familien med, sier Eyvind Hellstrøm.

Tre enkle tips

  • Stek fiskefileten med skinnet på
    Salt fisken i 10-15 minutter med grovt salt før den tilberedes. Da trekkes det ut væske, og kjøttet blir mer fyldig. Deretter skyller du fisken. Legg den i pannen med litt olivenolje og stek den på skinnsiden til den er sprøstekt. Husk: Fiskens beste venn er smør.
  • Bruk bakepapir i stekepannen
    Legg bakepapir i stekepannen. Da unngår du at fisken setter seg fast.
  • Ikke gi barna for store fiskebiter
    Ikke glem de yngste. Skjær fisken i mindre biter når du serverer barna. Bruk gjerne pasta. Det passer ypperlig til fisk.