Ovnsbakt kveite med pinjekjerner
Til julemiddagen er kveite en nydelig fisk å bruke. Kveiten bakes i stekeovnen mens du lager en puré av mandelpotet og avslutter med ristede pinjekjerner.
Fremgangsmåte
Sett stekeovnen på 150 °C.
Dryss grovt salt på kveitefileten og la den ligge i ca. 5 minutter.
Skyll av saltet i kaldt vann og tørk fileten med tørkepapir.
Legg cherrytomater i en smurt ildfast form med olivenolje, revet hvitløk, litt salt og sukker, og bak i stekeovnen i ca. 15 minutter.
Rist pinjekjerner i tørr stekepanne.
Skjær kveitefileten i serveringsstykker og legg stykkene på stekebrett med bakepapir. Bakes i stekeovnen i 8-12 minutter.
Mandelpotetpuré
Skrell og kok mandelpotet i vann uten salt til de er møre.
Hell av vann, og la potetene dampe så de blir tørre.
Mos potetene, tilsett smør og bland godt.
Tilsett helmelk til passe konsistens, og smak til med salt og pepper.
Brunet smør
Kok opp smør i en kasserolle og ta bort skummet med en skje.
Når smøret begynner å bli brunt, siles det over i en ny kasserolle uten at det brune blir med.
Ha i hakket sjalottløk, soyasaus, og saft og skall av sitron.
Lun brokkoli
Skjær brokkoli i små buketter og kok dem lett i vann.
Hell av vannet og surr brokkolien i olivenolje og sitronsaft.
Smak til med salt.
Server kveiten med pinjekjerner drysset over, og med cherrytomater, mandelpotetpuré, brunet smør og lun brokkoli ved siden av.