Gå til hovedinnhold
Foto: Studio Isidor
Cooking timeOver 60 min
Difficulty levelMiddels
Vurdering5/5

Lutefisk med tradisjonelt tilbehør

Lise Finckenhagen viser oss i denne oppskriften hvordan man lager tradisjonell lutefisk med deilig tilbehør. Julestemingen kommer av seg selv når lutefisken med ertestuing og bacon står på bordet.

Unngå at skjermen går i dvale
)

Ingredienser

Fremgangsmåte

Unngå at skjermen går i dvale

Lutefisk

  • Del lutefisken i porsjonsstykker, beregne to gode biter per person.
  • Legg fiskestykkene med skinnsiden ned i en langpanne eller ildfast form.
  • Dryss over godt med knust flaksalt og la fisken slik i 30 minutter (fisken kan gjerne ligge i kjøleskapet en time eller to med saltet på.)
  • Dekk formen med aluminiumsfolie. Klem godt rundt kantene slik at det er tett.
  • Bak fisken ved 200 grader i ca. 30 min., avhengig av tykkelsen på fiskestykkene. La fiskestykkene få renne godt av seg før servering.

Tilbehør til lutefisk

Ertestuing

  • Legg ertene i rikelig med kaldt vann med en klype salt over natten.
  • Hell av bløtevannet, skyll ertene og ha dem over i en kasserolle.
  • Fyll på med friskt vann til vannet står et par centimeter over ertene.
  • Kok opp, fjern eventuelt skum som legger seg på toppen.
  • Kok ertene møre med lokket «halvveis» på.
  • Når ertene er møre har mye av vannet fordampet, men det skal fortsatt være noen centimeter med vann igjen.
  • Tilsett smøret og kjør alt sammen med en stavmikser eller mos det med en stapper til en jevn men litt grov stuing.
  • Smak til med salt og pepper.
  • For ekstra sødme tilsett en klype sukker.
  • Tilsett hakket gressløk rett før servering.

Bacon

  • Skjær så baconet i små biter.
  • Fres bacon sprøtt i en stekepanne med 2 ss smør eller ribbefett.
  • Server rykende varm lutefisk med ertestuing, bacon og kokte poteter.

Servering

  • Dander fisken på ertepureen, topp med sprø bacon.
  • Ekstra tilbehør som lefser, sennep, sirup, brunost er også godt.

Tips - Lutefisk serveres gjerne i to omganger. Har du forskjellige størrelser på bitene kan du bake de største først, for så å bake de mindre stykkene til annengangsservering. På den måten slipper du å varme opp igjen fisken som ikke ble spist ved «første runde». Det er bedre at gjestene venter litt på fisken enn at fisken venter på gjestene.

Se Lises beste tips for perfekt lutefisk!