Lutefisk
For mange er lutefisk smaken av jul. Lutefisk er nydelig i seg selv, men passer også godt til ulikt tilbehør. Ertestuing, bacon, potet, brunost, sennep og ikke minst sirup er med på å løfte måltidet til nye høyder.
Fremgangsmåte
- Sett stekeovnen på 200 °C.
- Legg lutefisken med skinnsiden ned i en langpanne.
- Dryss på salt og dekk med aluminiumsfolie.
- Bak lutefisken midt i stekeovnen til den er gjennomkokt, ca. 30 minutter.
- Skjær bacon i små terninger og legg de i en kald stekepanne. Stek på lav varme til det er gyllen, sprøtt og fettet har stekt ut. Tilsett ekstra smør dersom baconet er magert.
Ertepuré
- Kok erter møre i vann tilsatt sukker.
- Hell av overflødig vann og mos ertene.
- Rør inn smør og timian, og smak til med salt og pepper.
- Server lutefisk med bacon, ertepuré og kokt potet. Mange liker også å servere lutefisk med brunost og sirup.
Tips: Dersom du vil ha fast lutefisk drysser du salt over og lar lutefisken stå kjølig et par timer. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann. Om du bruker tørkede erter, må disse vannes ut i et døgn før du lager puréen.