Gå til hovedinnhold
Laksefilet på fjøl

Ti grunner til å spise mer laks

Fra fjord til fat – både forskere og toppidrettsutøvere peker på laks som et smart matvalg. Men hvorfor er den så bra for deg? 

Laks har lenge vært en av Norges stoltheter – både på middagsbordet og som eksportvare. Den er smakfull, kan brukes i utallige retter og er en av de mest næringsrike matvarene vi har.  

Derfor er laks sunt

Med protein av høy kvalitet, hjertevennlig omega-3 og viktige vitaminer er laks et smart valg for alle som ønsker et sunt kosthold. 

– Fet fisk er en unik kilde til flere viktige næringsstoffer. Derfor er det så viktig at vi spiser det jevnlig, både de som ønsker å prestere i idrett, men også de som bare ønsker god helse, sier klinisk ernæringsfysiolog Kristin Lundanes Jonvik. 

Jonvik er klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i idrettsernæring og jobber som førsteamanuensis ved Norges idrettshøgskole. 

Laksefileter i form med fargerike grønnsaker

Å spise laks gir mange fordeler

Laks gir kroppen en unik kombinasjon av smak og næring. Her er ti gode grunner til å legge den oftere på tallerkenen: 

  1. Bygger muskler: Rik på protein som bidrar til å bygge muskelmasse. 
  2. Styrker hjertet: Omega-3 bidrar til normal hjertefunksjon og forebygging av karsykdommer. 
  3. Sterkt skjelett: Vitamin D øker opptaket av kalsium og støtter normal muskelfunksjon. 
  4. Godt syn: Vitamin A er blant annet viktig for øyehelsen. 
  5. Bedre immunforsvar: Omega-3, vitamin D, selen og B12 er med på å styrke kroppens forsvar. 
  6. Bra for hjernen: Fettsyrene i Omega-3 er viktig for utvikling av hjernen. 
  7. Gir energi: Vitamin B12 bidrar til kroppens energiomsetning. 
  8. Oppfyller kostrådene: Minst 200 gram fet fisk i uken er anbefalt av Helsedirektoratet. 
  9. Smaker fantastisk: Norsk laks er ettertraktet verden over for sin smak og kvalitet. 
  10. Anbefalt av Haaland: Norges største idrettsstjerne synes at flere bør spise mer fisk og sjømat – les videre for å finne ut hvorfor. 
Visste du at...
  • Laks er mer proteinrik enn cottage cheese. 
  • Omtrent 38 % av fettet i laks er omega-3.
  • Norsk laks eksporteres til over 100 land.
  • Det serveres 18 millioner måltider med norsk laks verden over hver eneste dag. 
Haaland som kutter laks

Haaland elsker norsk laks

Erling Braut Haaland er kjent for sin dedikasjon til trening og kosthold. Han vet at riktig mat må til for å ta vare på kroppen og prestere på topp, og fisk står gjerne på menyen til fotballstjernen:  

– Det jeg elsker mest med sjømat er smaken, og at det er en fantastisk proteinkilde med velbalansert ernæring. 

 Haaland er sjømat-ambassadør for Godfisk.no, og sprer gjerne sin entusiasme. Både norsk og britisk presse har omtalt hvordan han sørger for at lagkameratene får smake norsk laks av ypperste kvalitet.  

– Fisk er bra for idrettsutøvere fordi den har en god sammensetning av proteiner, sunt fett, vitaminer og mineraler som bidrar til å holde kroppen sunn og i form, sier Haaland. 

Erling Braut Haaland er også opptatt av at barn og ungdom bør spise fisk:  

– Det er viktig for meg at barn og unge har et godt kosthold og får i seg nok fisk etter hvert som de vokser, fordi det gir dem energi og næringsstoffer til å prestere bra både på skolen og i idrett. 

Synes du det er vanskelig å få barna til å like fisk? Se rådene til familien som har knekt koden. 

Trygg norsk laks

Ingen overskridelser av grenseverdier ble funnet da Havforskningsinstituttet analyserte over 30 000 prøver av norsk oppdrettsfisk. De sjekker blant annet antibiotika, ulovlige legemidler og miljøgifter. 
 
Kilde: Havforskningsinstituttet