Gå til hovedinnhold
Foto: Studio Dreyer+Hensley

5 tips når barn skal hjelpe til på kjøkkenet

Her kan du lære hvordan du kan hjelpe dem å mestre kokkeleringen. Allerede fra treårsalderen kan barn være med på kjøkkenet og delta i matlagingen. 

Voksne foretrekker kanskje mest å spise mat noen andre har laget. Barn derimot setter størst pris på å spise mat de har vært med på å lage selv. I tillegg føles det trygt og godt når de vet hvordan maten ble tilberedt.

Selv små barn kan mestre enkel kutting, vasking av frukt og grønt, røring og visping, måling og sikting. Bare la dem slippe til i deres eget tempo og ha litt tålmodighet.

Fem gode tips til små kjøkkenhjelpere

  1. Det er viktig å ha fokus på sikkerhet og god hygiene. Det er fint at barna lærer seg god håndhygiene og hva som ikke skal blandes. For eksempel å bruke ulik skjærefjøl til fisk og grønnsaker.
  2. Det er bedre å ha skarpe kniver til barna enn sløve kniver. Da er det enklere for dem å skjære. Det finnes egne gode knivsett for barn.
  3. Hvis barna skal skjære poteter eller andre runde grønnsaker, er det smart å skjære av bunnen på grønnsaken slik at den ligger stødig på skjærefjøla.
  4. Etter hvert som de blir eldre kan de få større oppgaver og litt ansvar. Når barna er 8 år gamle har de allerede hatt mat og helse på skolen, og kan få mer ansvar på kjøkkenet hjemme også. Mange syns det er spennende å få vise hvordan de lager ulike matretter etter at de har hatt det på skolekjøkkenet.
  5. Barna kan gjerne få sette på poteter, koke pasta, steke fisk, lage en enkel salat og dekke bordet. På slutten av barneskolen og på ungdomsskolen kan du gjerne la barna få ansvar for å lage mat en gang i uka – og selvsagt bestemme menyen.