Gå til hovedinnhold

Enkel handleliste: Hvordan lage sushi

Sushi er like enkelt å lage som det er gøy! Inviter venner over til en sushifredag og lag hjemmelaget sushi sammen – maki, nigiri eller sashimi, eller hvorfor ikke alle tre? Sosialt, sunt og veldig godt! Her kan du lese hvordan du lager sushi, og hva du trenger for å gjøre det. 

Sushi betyr egentlig marinert ris, men begrepet dekker nå rettene innenfor en hel mattradisjon. Enkelt sagt er det aller meste av sushien du lager eller får servert nigiri, maki eller sashimi.

Dette må du handle inn for å lage sushi

Filet av din favorittfisk, uten skinn og bein.

Frukt og/eller grønnsaker hvis du vil lage maki-ruller.

Sushiris

Riseddik

Wasabi

Syltet ingefær

Spisepinner

Sushiris - en viktig ingrediens

Risen er selve hemmeligheten med sushi og er smaksatt med en lett syrlig marinade av sukker, salt og riseddik. Dette er enkelt å lage, og du finner det du trenger i helt vanlige matbutikker. Det er viktig at du kjøper egen sushiris. Vanlig ris vil ikke bli klebrig, og sushibitene vil ikke henge sammen. Om du er i tvil, spør butikkbetjeningen om de kan hjelpe deg å finne rett ristype. 

  • Tips!

Dårlig tid?

Ute i siste liten med å koke sushirisen? Tørk og avkjøl den ekstra fort med kald luft fra hårføneren!

Nigiri sushi

Nigiri er den sushiformen de fleste av oss stifter bekjentskap med aller først: små, faste risputer toppet med glinsende blanke og friske fileter av fisk eller skalldyr. Lett å spise, og heldigvis nesten enda enklere å lage.

Maki sushi

Maki er den runde biten med sjømat og noe annet godt i kjernen, med nori og ris rundt. Bambusmatter og flak med nori er alt som skal til for å lage imponerende makiruller. Nori er de tynne arkene av tørket og presset tang som du bruker når du lager makirullene.

Grønnsaker som er ekstra gode til makiruller er agurk, vårløk og avokado. Og har du en mango for hånden gjør den garantert susen i en fargerik rull. Annet som er godt i maki er chilimajones eller et tynt lag med kremost.

Sashimi

Sashimi er tynne fiskeskiver uten noe annet rundt. Strengt tatt er det derfor ikke sushi i det hele tatt, siden sushi altså betyr marinert ris. Likevel hører det ofte til sushimåltidet – smak, så skjønner du hvorfor!

Til sashimi velger mange å servere en litt annen type saus. Prøv for eksempel nydelig ponzusaus.

Tilbehør til sushi