Foto: Norwegian Seafood Council
Sushi med matjessild
Imponer vennene dine med matjessild på neste sushikveld. I denne oppskriften finner du matjessild som nigiri og i en makirull sammen med agurk og gulrot.
Fremgangsmåte
- Bland sukker, salt og riseddik i en liten kasserolle, og kok forsiktig opp under omrøring. Når sukker og salt er oppløst, er rismarinaden ferdig.
- Avkjøl marinaden før bruk.
- Kok ris slik fremgangsmåten i oppskriften sushiris forklarer, eller følg anvisningen på pakken.
- Ha risen over i en form, tilsett litt av marinaden og vend forsiktig inn. Risen må ikke bli for fuktig, prøv deg derfor frem med litt om gangen.
- Avkjøl risen i romtemperatur.
Nigiri sushi
- Skjær bort sporen på matjessilden slik at du får to separate fileter. Tørk filetene med litt tørkepapir og skjær på skrå i ca. 3 cm brede biter.
- Bland vann med litt riseddik, og fukt hendene lett så risen ikke kleber.
- Ta ca 1 ss sushiris, og form forsiktig med en hånd til en avlang bit formet som et riskorn.
- Stryk litt wasabi under en bit matjessild og legg denne over risen. Klem forsiktig langs sidene og på toppen slik at fisken og risen fester seg til hverandre.
Maki sushi
- Skjær bort sporen på matjessilden slik at du får to separate fileter. Tørk filetene med litt tørkepapir og skjær de i strimler, ca. 1 cm brede. I makisushi kan du også bruke mindre biter som for eksempel avskjær fra nigiri.
- Skrell gulrot, og skjær den og agurk i strimler.
- Klipp vekk en fjerdedel på langsiden av hvert noriark.
- Bland vann med litt riseddik, og fukt hendene lett så risen ikke kleber.
- Legg et noriark med den ruglete siden opp på bambusmatten, og fordel et lag ris utover arket. Unngå å legge ris langs den øverste kanten av noriarket, ca. 3 cm.
- Fordel matjessild, gulrot og agurk langs den nederste kanten av arket.
- Rull makirullen nesten helt sammen ved hjelp av bambusmatten. Fukt så den øverste kanten med litt vann og rull helt over.
- Skjær hver rull i to, og så videre i to og to til du har fått 8 biter.
- Server nigiri og maki med soyasaus, ingefær og wasabi.