Sushi med matjessild
Imponer vennene dine med matjessild på neste sushikveld. I denne oppskriften finner du matjessild som nigiri og i en makirull sammen med agurk og gulrot.
Fremgangsmåte
Bland sukker, salt og riseddik i en liten kasserolle, og kok forsiktig opp under omrøring. Når sukker og salt er oppløst, er rismarinaden ferdig.
Avkjøl marinaden før bruk.
Kok ris slik fremgangsmåten i oppskriften sushiris forklarer, eller følg anvisningen på pakken.
Ha risen over i en form, tilsett litt av marinaden og vend forsiktig inn. Risen må ikke bli for fuktig, prøv deg derfor frem med litt om gangen.
Avkjøl risen i romtemperatur.
Nigiri sushi
Skjær bort sporen på matjessilden slik at du får to separate fileter. Tørk filetene med litt tørkepapir og skjær på skrå i ca. 3 cm brede biter.
Bland vann med litt riseddik, og fukt hendene lett så risen ikke kleber.
Ta ca 1 ss sushiris, og form forsiktig med en hånd til en avlang bit formet som et riskorn.
Stryk litt wasabi under en bit matjessild og legg denne over risen. Klem forsiktig langs sidene og på toppen slik at fisken og risen fester seg til hverandre.
Maki sushi
Skjær bort sporen på matjessilden slik at du får to separate fileter. Tørk filetene med litt tørkepapir og skjær de i strimler, ca. 1 cm brede. I makisushi kan du også bruke mindre biter som for eksempel avskjær fra nigiri.
Skrell gulrot, og skjær den og agurk i strimler.
Klipp vekk en fjerdedel på langsiden av hvert noriark.
Bland vann med litt riseddik, og fukt hendene lett så risen ikke kleber.
Legg et noriark med den ruglete siden opp på bambusmatten, og fordel et lag ris utover arket. Unngå å legge ris langs den øverste kanten av noriarket, ca. 3 cm.
Fordel matjessild, gulrot og agurk langs den nederste kanten av arket.
Rull makirullen nesten helt sammen ved hjelp av bambusmatten. Fukt så den øverste kanten med litt vann og rull helt over.
Skjær hver rull i to, og så videre i to og to til du har fått 8 biter.
Server nigiri og maki med soyasaus, ingefær og wasabi.