
Foto: Synøve Dreyer
Klassisk skreimølje
Skreimølje er en skikkelig klassiker og når havets vandrer kommer inn til vår kyst, finnes det knapt bedre måltid å servere. Med lever, rogn og skrei har du et skikkelig festmåltid.
Fremgangsmåte
- Skyll og rens skreien.
- Legg dem i kaldt vann, gjerne rennende, i ca. 1 time.
- Sett potet på kok.
- Pakk rognen i matpapir for å sikre at den ikke koker i stykker.
- Kok opp vann med salt, legg i rognen, kok opp og skru ned varmen. La rognen trekke til den er gjennomkokt, 30—45 minutter etter tykkelsen.
- Trekk hinnen av leveren og del den i mindre stykker.
- Kok opp vann med salt, eddik, pepper og laurbærblad. Legg i leveren, kok opp og la leveren trekke i 10—15 minutter.
- Kok opp nok vann til at fiskestykkene dekkes. Tilsett 3 ss salt per liter vann og kok opp.
- Legg i fiskeskivene, kok raskt opp, skru ned varmen og la fisken trekke til den er gjennomkokt, ca. 8 minutter.
- Server fisken nykokt med rogn i skiver, leveren i laken og gode poteter, eventuelt også kokte gulrøtter. Flatbrød gjør seg også godt til.



