Ifølge norsk lov skal oppdrettsnæringen ta hensyn til miljøet og det lokale økosystemet. Havbruk blir overvåket av flere myndigheter, som Mattilsynet, Fiskeridirektoratet, Kystverket, Fylkesmannen og Norges vassdrags- og energidirektorat. Det finnes flere miljøsertifiseringer med strenge kriterier innenfor miljø, økologi, fiskevelferd, matsikkerhet og HMS. Laks skal selvsagt også være trygt og sunt å spise.

Laks, miljø og mattrygghet
De kystnære områdene utgjør et stort potensial for sjømatproduksjon. Det er viktig at denne produksjonen skjer innenfor hva miljøet tåler, uten å påføre omgivelsene uakseptable skadevirkninger.

Er oppdrettslaks sunt?
Fisk er en utrolig viktig del av et sunt og variert kosthold, og det er en grunn til at helsemyndighetene anbefaler oss å spise fisk til middag to til tre ganger per uke. Fet fisk som laks og ørret er en vitkig del av denne anbefalingen. Selv om oppdrettslaksen inneholder noe mindre omega-3 nå enn før, er den fremdeles en svært viktig kilde til marint omega-3 i norsk kosthold. Her kan du lese mer om hvorfor det er sunt å spise fisk.
Oppdrettslaks er også trygt å spise når du er gravid. Gravide får ikke i seg skadelige mengder miljøgifter av å spise laks. Fet fisk er positivt for utviklingen hos foster og spedbarn. Les mer om sjømat og svangerskap her.
I likhet med store deler av maten vi spiser inneholder også oppdrettslaks mindre mengder miljøgifter. Men fordelene ved å spise fisk oppveier helt klart den ubetydelige risikoen som dagens nivåer av miljøgifter og andre kjente fremmedstoffer i fisk representerer.
For å sikre trygg sjømat til forbrukerne har Norge et omfattende regime for gjevnlig kontroll og overvåkning av all sjømat og sjømatproduksjon. Myndighetenes overvåkningsprogrammer dokumenterer at det er trygt å spise oppdrettslaks.
Les mer på Laksefakta.no for mer informasjon om laks, miljø og mattrygghet.
Ifølge Veterinærinstituttet brukes det svært lite antibiotika i norsk fiskeoppdrett. Mindre enn én prosent av landets totale lakseproduksjon er behandlet med antibiotika.
Antibiotikaforbruket i lakseproduksjon er dermed redusert med 99 prosent siden 1987. Det er effektive vaksiner og infeksjonsforebyggende tiltak som gjør at norsk oppdrett bruker så lite antibiotika. Antibiotika er med andre ord nesten ikke i bruk i dagens lakseproduksjon.

For å produsere 1 kg protein fra laks trenger man kun 1,15 kg fôr!
Dette er 54% mindre enn mengden fôr du trenger for å produsere 1 kg kyllingprotein og 85% mindre enn du trenger for å produsere 1 kg protein fra storfe.