Gå til hovedinnhold
Foto: TRY reklame

Slik trekker du torsk

Kokt, trukket eller dampet torsk - kjært barn har mange navn. 

Torsk er for mange en favoritt som hverdagsmiddag. Hvis du kan trekke torsk kan du lage et uendelig antall middager, med sauser og tibehør som du selv bestemmer! Det er noen enkle regler å følge for å få optimalt resultat når man trekker torsk. Under forklarer vi deg steg for steg hvordan du går fram. 

Salte torsken i forkant

Det er viktig å salte torsken i forkant av trekking slik at fiskekjøttet trekker seg sammen og blir fastere. Saltet trekker nemlig vannet ut av fileten, og det er spesielt lurt å salte den hvis torsken har vært fryst. Salt torskefileten godt og la den ligge i 10 minutter. Skyll av med kaldt vann og tørk godt med tørkepapir. Behold gjerne fiskeskinnet på når du trekker fisken. Om du bruker en hel filet, kan du godt dele den i porsjonsstykker. Beregn 200-250 g torsk pr person.

Bruk rikelig med vann

Kok opp rikelig vann i en kasserolle. Dette bidrar til at torskestykkene ikke blir liggende tett oppå hverandre. Hvis det skjer, trekker torsken ujevnt og noe blir ferdig tidligere mens andre stykker bruker lenger tid. Tilsett rikelig med salt i vannet. Det skal smake som havet er en god tommelfingerregel. Det gjør at fisken holder seg fastere og smaker bedre.

Vil du ha litt ekstra smak – tilsett hel pepper og laurbærblad og noen sitronskiver i vannet. Noen liker å trekke fisken i buljong også for litt mere smak, eller ha litt eddik i vannet. Her kan du finne din egen signaturvri, prøv deg litt fram til du finner din favoritt!

La torsken trekke – ikke koke

Når vannet koker, ta kjelen av varmen og legg i torsken. Skru ned varmen på platen og sett kasserollen med torsken i tilbake på platen. Du har riktig temperatur når vannet er rett under kokepunktet og vannet så vidt beveger seg. Fisk skal nemlig aldri koke – bare trekke. Her må du passe på og regulere varmen underveis.

La torsken trekke i ca. 7 – 10 minutter, avhengig av tykkelse på filetstykkene. Om den er halvtint må du beregne et par minutter ekstra. Hvis du er usikker på om den der ferdig, kan du ta opp et stykke og presse lett på det med en gaffel. Hvis fisken flaker seg og er hvit i kjøttet er den ferdig.

  • Enkelt forklart

Trekke vs. koke - hva er forskjellen?

På kjøkkenet bruker man trekke og koke om hverandre. Så hva er egentlig forskjellen? Enkelt forklart så er det resultatet. Hvis du koker fisk kan den fort bli tørr, smakløs eller koke i stykker. Når du trekker den derimot vil fiskestykkene varmes perfekt opp og du får smakfull og nydelig fisk til middag.