Foto: Studio Dreyer-Hensley
Laksegrateng med basilikumtopping
Fiskegrateng er en favoritt for både store og små. I denne oppskriften er det brukt en topping av basilikum, loff og hvitløk i stedet for den klassiske griljermel.
Fremgangsmåte
- Sett stekeovnen på 180 °C.
- Kok makaroni etter anvisning på pakken.
- Skjær laksen i terninger og stek i stekepanne med litt smør slik at de blir gyllen. Krydre med litt salt og legg til siden.
Hvit saus
- Smelt smør, rør inn mel og spe under pisking med melk til en jevn saus.
- Finhakk sjarlottløk og ha i sausen.
- Kok opp og smak til med salt, kajennepepper og muskat.
- Sett til avkjøling, og stivpisk eggehvite.
- Rør eggeplomme inn i sausen og vend inn stivpisket eggehvite.
- Smør en ildfast form og ha i laks, kokt makaroni og saus lagvis.
Topping
- Skjær skorpene av loffen og kjør loffen i en foodprosessor sammen med hvitløk og basilikum til alt er jevnt fordelt og smuldret.
- Stø toppingen over gratengen og stek den i stekeovnen til den er gyllen på toppen, ca. 20 minutter.
Råkost
- Riv gulrot, kålrot og eple på et råkostjern.
- Bland vann, eddik, sukker og sitronsaft i en bolle og bland inn revet gulrot, kålrot og eple. Rør godt så dressingen blir godt fordelt.
- Dekk med plast og sett kjølig frem til servering.
- Server laksegratengen med råkost og potetmos.
Tips: I denne oppskriften kan du bruke andre fisketyper som for eksempel torsk, sei, steinbit og hyse.