Gå til hovedinnhold
Foto: Studio Dreyer+Hensley

Julestemning med sildeverksted

Det er klart at det ikke blir skikkelig jul uten sild på bordet. Hvorfor ikke lage julesilden selv? Et sildeverksted kan være en morsom, kreativ og nyttig aktivitet for store og små! Her finner du hvordan du lager både klassisk sursild og andre hjemmelagde varianter.

Bruk ventetiden før jul til å slå tre fluer i én smekk - hygg deg med familien eller venner, lag pålegg til julemåltidene og gi en populær spiselig julegave til noen du er glad i. En julegave fra havet er nemlig enkelt å lage og hyggelig å få. Hjemmelaget sild på glass er holdbar i 1-2 uker, avhengig av hvilken variant du lager. Sjekk oppskriften for holdbarhet. Om du vil gi den bort i julegave må den ikke lages for tidlig.

Sild passer til mange ulike smaker

De klassiske julesildene er tomatsildsursild og sennepssild, og sild passer i tillegg til utrolig mange forskjellige smaker. Du kan variere og tilpasse oppskriftene akkurat slik som du ønsker! Hva med å prøve en variant med ingefær og appelsin? Kanskje sild med nøtter og eple faller i smak? Eller hvis du liker litt krydder i hverdagen er kanskje en asiatisk kryddersild med chili, sitrongress og ingefær verd å teste ut til jul? Valgmulighetene er mange og kanskje blir valget enklere om du tenker på hvem som skal spise silda. 

Sildeverksted - forberedelser

Varm opp gløgg, sett på favorittjulemusikken og la stunden bli et avbrekk der dere både får hygget dere sammen og laget deilig sild til julens mange lange måltider. 

  • Lag en oversikt over hvilke sildevarianter dere vil lage, så alle ingrediensene er i hus. 
  • Boller til råvarer og blanding av lake/saus, skjærefjøl, kniv og rivjern.
  • Krydder og smakstilsetninger etter eget ønske. Se oppskriftene for inspirasjon og mengde.
  • Små glass til å ha silden på. Vask de i såpe og varmt vann før du sterilisere glassene. Du kan enten sterilisere de i stekeovnen på 100 grader i ca. 10 minutter eller ved å koke glassene i ca. 10 minutter.
  • Bånd, tusjer, klistrelapper, gavelapper, kvister, og annen pynt til å pynte glassene. 
Hvordan sild skal du bruke?

Ferdigsild på glass eller krydder/saltsild-fileter. Bruker du ferdigsild på glass, heller du av laken og bruker silden til å lage din egen variant. Om du ønsker å lage silden fra grunnen av, kjøper du noen pakker krydder- eller saltsild. Filetene må ofte vannes ut i vann eller melk i 1-2 timer. Vanner du ut med melk vil du få en litt mildere smak på sildefiletene. Tørk lett med kjøkkenpapir før du bruker silden.

Hjemmelaget sild - steg for steg

  1. Velg sild og ingredienser fra oppskriftene. Kutt, rasp og riv opp ingrediensene. Sildefiletene skjærer du i ca. to cm brede strimler på tvers.
  2. Bland ingrediensene i en bolle, eller legg dem lagvis på glass og hell på lake. Laken kan du lage fra bunn, eller bruke lake fra sildeglass fra butikken som du «pimper» opp med krydder etter eget ønske. 
  3. Pynt glasset med det du måtte ønske å pynte med. Kun fantasien setter grensene her.
Enkel eddiklake

Å lage eddiklake til silden er ganske enkelt. Kok opp 4 dl vann og 3.5 dl sukker. Avkjøl og tilsett 2 dl eddik 7%.