Gå til hovedinnhold

Hvordan få perfekt tilberedt lutefisk

For mange blir det ikke jul uten lutefisk og den tradisjonsrike lutefisken kan tilberedes på flere måter. Her finner du tips for å få perfekt tilberedt lutefisk, hvor mye lutefisk du trenger per person og forslag til nydelige oppskrifter.

Lutefisk er utvannet tørrfisk, som behandles med lut av aske eller kaustisk soda, og så vannes ut igjen. Uansett om du foretrekker du den klassiske lutefisken, lutefisk med spennende tilbehør eller med hvit saus, vil disse tipsene hjelpe deg på veien til perfekt tilberedt lutefisk!

Generelle råd for tilberedning av Lutefisk

  • Skjær lutefisken i serveringsstykker før koking.
  • Beregn 500 til 750 gram lutefisk til hver person.
  • Hvis du salter lutefisken et par timer først, får du en fastere fisk på tallerkenen. Dryss over salt og la lutefisken stå kjølig et par timer. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann.
  • Sjekk underveis - klem på et av de tykkeste stykkene med en gaffel. Når den gir etter eller skiver seg, er fisken ferdig.

3 måter å tilberede Lutefisk

Ivo Caprino produserte i 1967 en sjarmerende 60 sekunders film for å markedsføre lutefisk. Dette gjorde han på oppdrag fra daværende Tørrfisknæringens Reklamefond. Filmsnutten viser fiskeren som skaffer til veie råstoffet, og familien som får lutefisken servert til middag sammen med ertestuing, potet og smeltet smør.

Ved avviklingen av Norges Tørrfisknærings Landsforening, havnet en 35mm kopi av denne filmen i arkivet til Eksportutvalget for fisk. Filmen er nå digitalisert og du kan se den her.