Gå til hovedinnhold

Nyt smaken av grillet fisk i sommer

Sunt, godt og enklere enn du kanskje tror. Stjernekokk Runa Kvendseth gir deg tre herlige fiskeretter som du raskt kan lage på grillen.  

Sommeren er for mange synonymt med lange, koselige grillmåltider med familie og venner. Selv om mange nordmenn ofte velger pølser og kjøtt på grillen, er det få råvarer som egner seg bedre til grilling enn fisk. 

Start med en saftig burger

– Jeg tror mange kvier seg for å grille fisk i frykt for at fisken skal bli tørr og sette seg fast i risten, men det er mye lettere å lykkes enn mange tror, sier Årets kokk-kandidat, Runa Kvendseth.  For henne er grillet sjømat selve smaken av sommer. 

Grillet fisk smaker fantastisk! Fisk inneholder også mange gode næringsstoffer som ikke er så lett å få i seg fra andre matvarer, og den gir en lett og god metthetsfølelse. I tillegg trenger fisk og sjømat kort tid på grillen, som betyr at middagen blir klar i en fei. Perfekt for aktive sommerdager.
 
– Hvis du aldri har grillet fisk før, er grillet lakseburger et perfekt sted å starte.  Burgere er en sikker vinner blant store og små, og du kan enkelt variere tilbehøret avhengig av hva du har i kjøleskapet. 

Syv enkle tips

Ifølge Kvendseth er det ingen magisk trylleformel som skal til for å lykkes med fisk på grillen. Her deler hun syv enkle tips som hjelper deg et godt stykke på vei: 

  • Begynn med en ren grill
  • Pensle fisken med litt nøytral olje først
  • Sørg for at grillen er supervarm når du begynner
  • Lær deg forskjellen på direkte og indirekte varme
  • Klargjør alt før du begynner å grille
  • Bruk gjerne aluminiumsfolie hvis du ikke ønsker å legge fisken rett på grillen
  • Ikke bli fristet til å snu fisken for tidlig  

Prøv noe nytt på grillen

– Dersom du er fersk på grilling av fisk, anbefaler jeg at du går for typer det er lett å se når er ferdige. Laks, ørret og makrell er eksempler på fisk som endrer farge når de er klare, sier Kvendseth. 
 
Prøv deg på en deilig grillet teriyaki-makrell, en japanskinspirert rett som garantert vil gi grillselskapet det lille ekstra. Teriyaki-makrellen er perfekt å ta med seg i grillselskap, siden du kan lage alt tilbehøret på forhånd. Tilsett gjerne litt eple i råkostsalaten for ekstra friskhet. 
 
– Makrell er en rimelig fisk proppfull av omega-3 og proteiner. For mange er makrellen den optimale sommerfisken. Når den er i sesong, fra mai til oktober, er den enkel å få tak i, sier Runa.  

Mange fisk i havet  

Fiskedisken bugner av ferske godsaker fra sjøen, så her er det kun fantasien som setter grenser. Prøv deg frem og husk at det er mange måter å tilberede grillet fisk på.  – Du kan for eksempel lage fiskeburgere, spyd eller grille en hel filet. Grillet fisk er også supergodt i salater, tipser Kvendseth.  
 
Våre grillede laksespyd med tzatziki og fetaost er en populær klassiker.  
 
– Prøv og feil, og bruk tid på å bli ordentlig godt kjent med grillen din. Premien er en sommer full av freshe, smakfulle grillmåltider, avslutter Kvendseth.