Gå til hovedinnhold
Foto: TRY reklame

Slik steker du torsk

Å steke torsk i panne er en sikker vinner, både til hverdagsmiddag og når du inviterer til fest. 

Pannestekt torsk kan varieres i det uendelige. Du kan gjøre det enkelt med ovnsbakte grønnsaker til, eller eksperimentere litt på kjøkkenet med spennende sauser og tilbehør. Uansett om du vil gjøre det enkelt eller fancy, så er den perfekt stekte torsken helten i retten! Følg disse enkle stegene for å sikre deg et godt resultat. 

Salte torsken i forkant

Det er viktig å salte torsken i forkant av steking slik at fiskekjøttet trekker seg sammen og gjør torsken fastere. Dette gjør det enklere å varmebehandle fisken. Salt torskefileten godt og la den ligge i 10 minutter. Skyll av med kaldt vann og tørk godt med tørkepapir. Del fileten i porsjonsstykker. Tenk 200-250 g pr person. Har du valget, så behold fiskeskinnet på. Fisken er jevnere på denne siden og det bidrar til at fileten holder formen og at den blir mer saftig under steking. 

En god og varm panne

En varm panne gjør at torsken raskt får en fin og gyllen stekeskorpe. Usikker på hvor varm panna blir? Lær deg å kjenne kjøkkenutstyret ditt og prøv gjerne med en torskebit i første omgang.

Når det gjelder stekefett så er det mye å velge i. Bruk helst en nøytral olje eller en margarin som er beregnet på steking og som tåler høye temperaturer. En del kaldpressede oljer tåler ikke høy varme. Er du glad i smaken av meierismør? Ha i en klatt helt på slutten av steketiden. 

Når er fisken ferdig?

Når du steker torsk så vær tålmodig. Legg fisken i panna med skinnsiden (eller der det har vært skinn) ned. La den få ligge rolig i pannen slik at den får en fin stekeskorpe på skinnsiden før du snur den. La den så steke et par minutter til på andre siden. Fiskekjøttet skal være matt og føles fast. For et ekstra saftig resultat, kan du ha litt smør i pannen og bruke en skje til å øse det over fisken. 

Torsken vil flake seg lett hvis du trykker på den forsiktig og ha en flott, hvit farge når den er ferdig. Fisk vil alltid ettersteke etter at du har tatt den fra pannen, så ikke vær redd for at den fortsatt har en liten, rå kjerne.

  • Tips og triks

Ta temperaturen!

Usikker på om fisken er ferdig? Ta gjerne temperaturen! En god investering til et hvert kjøkken er et lite, hånholdt termometer. Det er slik de profesjonelle kokkene liker å gjøre det, og vil hjelpe deg å oppnå et perfekt resultat. Torsk skal ha en kjernetemperatur på ca. 55 grader når den er ferdig.