Gå til hovedinnhold

Klippfisk

Klippfisk er fisk, oftest torsk, som er saltet og tørket. Inntil 1960-tallet foregikk tørkingen på klippene, derav navnet klippfisk. En tradisjonsrik råvare som har en helt spesiell historie!

Den beste klippfisken lages av torsk, men klippfisk kan også lages av andre arter som hyse, lange og sei. Når vi snakker om klippfisk i Norge er den stort sett laget av torsk, og skal du være sikker på topp norsk kvalitetstorsk, skal du se etter navnet Gadus Morhua på pakningen. Kjent og elsket for sin milde og delikate smak, kan dette vidunderverket av en fisk bli opptil 150 cm lang og veie opptil 50 kilo.

Klippfisk er saltet og tørket

Klippfisk er torsk som først blir saltet i kar i to uker, da vil den lake seg. Etterpå stables den med salt mellom lagene og ligger tørt slik at laken renner av. Etter to uker er den saltmoden, og ferdig saltet fisk blir så tørket i en tørketunell eller et tørkekammer.

Inntil 1960-tallet foregikk tørkingen på klippene, derav navnet klippfisk. Du kan kjøpe klippfisken hel eller i serveringsbiter, tørr eller ferdig utvannet. Kjøper du tørr klippfisk må den vannes ut før du kan bruke den. Ferdigutvannet klippfisk kan du finne i frysedisken, mens tørr klippfisk ligger i kjøledisken. De fleste matbutikker tar inn klippfisk, men finner du ikke klippfisk i butikken du handler i, så spør butikken om de kan ta det inn.

En av verdens beste råvarer

Klippfisk har et unikt utgangspunkt, den er nemlig basert på verdens beste råvarer. Dette danner grunnlag for fantastisk klippfisk og matopplevelser av de sjeldne. Et måltid med klippfisk er spennende, velsmakende og meget næringsrikt. Klippfisk lages av skrei, torsk, sei, brosme eller lange.

Ikke bare i Norge er klippfisken stjerna på kjøkkenet. Bacalao er Portugals nasjonalrett og det sies at det finnes en bacalao for hver dag i året. Du kan begynne med tradisjonell tomatbasert bacalao når du inviterer til fest eller fritert klippfisk til familiens fredagskos. Portugisere nyter sin klippfisk på veldig mange måter. Som snacks, i smørbrød og til og med til kaffen! Her kan man hente masse inspirasjon til nye, spennende retter man kan teste ut.

Se oppskrift på tradisjonell tomatbasert bacalao her!

 

Visste du at...

  • Den første klippfisklasten gikk fra Norge med galioten «Den forgylte klippfisk» i 1692.
  • Bacalao ikke trenger å være laget med tomater og bacalao er ganske enkelt det spanske ordet for torsk.
  • Brasil og Portugal er de landene i verden som spiser mest norsk klippfisk.
Klippfisk er et naturprodukt

Klippfisk er et naturprodukt og vil derfor variere noe i farge, hardhet og tykkelse. Grad av tørking, lagringstid og størrelse på arten kan påvirke lengden på utvanningsprosessen.