Gå til hovedinnhold

Barnas beste tilbehør til fisk

Kunne du tenke deg å sette fisk på menyen litt oftere, lage spennende retter med fisk og skalldyr som hele familien liker, også de små?

Fisk har like mange smaksvariasjoner og muligheter som andre proteinkilder, og det du serverer som tilbehør kan ofte være vel så fristende som selve fisken. Du kan til og med oppleve at å servere noe kjent som barn liker som tilbehør til sjømat, kan få dem til å prøve ut nye fiskeretter.

Gulrøtter på ulike vis

Har du barn som er veldig glad i gulrøtter til middag kan det være greit å variere litt hvordan du serverer dem. Skjær gjerne gulrøtter i staver eller skiver på skrå og stek dem i litt olje i steikepanna. Helt til slutt legger du i en teskje honning og vender godt, gjerne sammen med litt hakket rosmarin.

Mange små er veldig ivrige med å hjelpe til på kjøkkenet, og de kan være med på både kutting, rasping og skrelling. Barn liker å være med og lage maten de selv skal spise!

Guacamole er en vinner

Har du barn som er glad i guacamole til tacoen? Da liker de helt sikkert også hjemmelaget guacamole til fisk. Den milde, fine smaken er lett å like og passer godt til stekt, hvit fisk. Dessuten er avokado rik på sunt, enumettet fett som kroppen trenger, og inneholder store mengder C-vitaminer og fiber. Det gjør den god og mettende også.

Potet, pasta, ris eller stuing?

Kokt potet er en klassiker på tilbehørsfronten, men det er ingenting i veien for å råsteke poteter eller også å droppe potetene til fiskemiddagen.

Grønn puré og stuinger kan godt serveres i stedet for poteter. Gulrotstuing med kokte gulrøtter i hvit saus er en mild og god favoritt som passer godt både til fiskegratengen og all stekt, hvit fisk. En variant kan godt lages med kålrot, gulrot og purre også.

Fullkornsris og pasta passer også til alle typer fisk, og en couscoussalat er kjempegodt sammen med laks. Krydre gjerne med friske, hakkede urter og server varm eller romtemperert.

Fish’n chips – en favoritt hos barn

Også har vi alle barns (og voksnes) favoritt: Fish and chips ! Den serverer vi gjerne på engelsk vis med «mushy peas». Mushy peas er knuste, grønne selskapserter som du moser med litt smør, salt og pepper. En fin variasjon er grønn puré av brokkoli, erter, purre og spinat. Da koker du grønnsakene møre, og kjører dem litt grovt med stavmikser. Smak til med smør og salt og pepper. Kjempegodt både til fish’n chips og som tilbehør til stekt laks og torsk eller annen hvit fisk. Gjerne som erstatning for poteter også.

Å bygge egen burger er gøy!

Serverer du en fiskeburger til middag, er det stas å få den servert med alt hver for seg på bordet slik at du kan bygge din egen. Godt tilbehør til fiskeburger er alle dine favorittgrønnsaker. Andre tips er coleslaw, remulade, rømme, grønn salat, sukkererter, rødbeter, avokado, majones, råkostsalat og agurk (både syltet og naturell). 

To gode oppskrifter på burgere: Lakseburger eller fiskeburger med syltede grønnsaker.