Gå til hovedinnhold

Hvor sunt er makrell i tomat?

Jo mer makrell i tomat vi spiser, desto bedre, sier forskere. Mange elsker pålegget, men hvor sunt er egentlig makrell i tomat?

Makrell i tomat er noe de aller fleste har et forhold til. Noen spiser det kun som barn, mens andre fortsetter lojalt å spise det næringsrike pålegget gjennom livet.

Nyere tall viser imidlertid at en del unge voksne er litt skeptiske til makrell i tomat. Det mange kanskje ikke er klar over er de helsemessige og økonomiske fordelene som pålegget gir. Makrellen har nemlig god effekt på hud, muskler og helsa, fordi det inneholder blant annet proteiner og andre superviktige næringsstoffer.

Kjernesunt og proppfull av helsegoder

Inger Beate Standal ved Sintef har forsket på om makrell i tomat er like sunt som fersk makrell. Hun kan garantere at pålegget er sunt – både for barn og voksne.

- Fet fisk, og spesielt makrell i tomat, er en viktig del av et sunt kosthold. Det inneholder viktig næring som omega-3, vitamin D, vitamin B12 og andre viktige marineproteiner. Det er kjernesunt, forklarer Standal. 

Helsedirektoratet anbefaler at vi alle spiser to til tre fiskemiddager i uken, hvorav minst 200 gram bør være fet fisk, for eksempel makrell, sier ernæringsfysiolog i Forbrukerrådet Aysha Grönberg.

- Liker man makrell i tomat, så er dette absolutt en god måte å få i seg fisk på gjennom uken, fortsetter Grönberg. 

Visste du at...

  • Det er like mye protein i makrell i tomat som i cottage cheese?
  • At makrell inneholder viktige næringsstoffer som omega-3, D-vitamin og vitamin B12?
  • At fisk som pålegg er en kjempesmart måte å øke mengden fisk du får i deg i løpet av en uke?

Næringsinnholdet i makrell i tomat gir flere fordeler

Er man i en alder der man begynner å interessere seg for helse og trening, er makrellpålegget kilde til store helsemessige fordeler, spesielt proteinene er gode for restitusjon og bygging av muskler, samt at omega-3 kan friste med fordeler som blant annet bedre hud, et sunnere hjerte og forbedre nivåene av kolesterol i blodet. - Mange som trener er spesielt opptatt av proteiner. Makrell i tomat er en super kilde til dette. I tillegg til proteinene er de sunne fettsyrene slik som omega-3, vitamin D og B12 svært viktig for unge kropper i utvikling, og hvis man er i fysisk aktivitet, sier Grönberg.

Hun forklarer hvorfor nettopp omega-3 er så viktig for oss. - Disse fettsyrene har mange viktige oppgaver i kroppen, og er spesielt viktig for nervesystemet og utviklingen av hjernen. De har også funksjoner i hud, hjerte og forebygging av karsykdommer. 

I tillegg er makrell i tomat ofte et billigere alternativ en andre proteiner. Den er like sunn året rundt og må heller ikke tilberedes, noe som kan være et stort pluss i en travel hverdag for unge mennesker. Visste du at det er like mye protein i makrell i tomat som i typisk «treningsmat» som cottage cheese? Det er i hvert fall ingen tvil om at makrell i tomat skaper mye debatt rundt brødfjøla. Inger Beate Standal viser ingen tvil om hvor hun står. - Det som er med makrell i tomat er at det er veldig enkelt, sunt og godt og noe man kan spise året rundt, avslutter Standal.