Gå til hovedinnhold

Karsten Warholms beste kostholdstips

I en travel hverdag med stadig økt fokus på kosthold, trening og sunne vaner har vi tatt en prat med Karsten Warholm om hans beste tips for et variert og sunt kosthold.

De aller fleste av oss har et ønske om sunne kostholdsvaner. Det er hverdagen som teller, og det er de matvarene vi spiser oftest som har størst betydning for hvor sunt kostholdet vårt totalt sett er. Raskeste vei til mål er ofte å finne sine favoritter.

Riktig drivstoff

Spesielt idrettsutøvere trenger riktig drivstoff for å oppnå sitt fulle potensiale. Friidrett, for eksempel, krever mer enn hard og kontinuerlig trening. Kroppen trenger riktig og nødvendig energi for å prestere maksimalt, unngå skader og for å forbedre restitusjon etter trening og konkurranser.

"Jeg prøver å spise variert, spesielt når det kommer til middagsretter. Det går mye i fisk, og spesielt laks er en favoritt som er rask og enkel å tilberede i en hektisk hverdag. Da med for eksempel poteter, pasta eller mangosalsa er en sikker vinner. Ellers prøver jeg også å finne plass til røkt laks på brødskiven," sier Karsten Warholm. 

Fisk til frokost, lunsj og middag

Fisk på middagstallerken eller som pålegg på brødskiven, er sunn og næringsrik mat som kan gi en rekke helsefordeler, og derfor anbefales det av helsemyndigheten og velge fisk til middag 2-3 ganger i uken. Spesielt fet fisk som laks og makrell er en god og rik kilde til Omega-3-fettsyrer og vitamin D – noe som nordmenn ofte har lave verdier av på vinteren. Torsk inneholder masse jod, som ofte er vanskelig å få i seg fra andre matvarer. Det viktigste for et sunt kosthold, handler helt enkelt om variasjon og balanse, men også smak. Det er tross alt lettere å finne et sunt kosthold med mat du elsker.

"Bevisstheten rundt et sunt kosthold har økt i takt med alderen og karrieren. De siste årene har fisk blitt en naturlig del av kostholdet mitt", sier Warholm. En vinneroppskrift for verdensmesteren er stekt laks, som han spiste kun noen få timer før han satte verdensrekord på Bislett stadion i 2021.

Karstens favoritter

Gode og enkle retter med fisk finnes det et helt hav av, og det er kun fantasien som setter grenser for hva du kan lage. Skulle du skulle trenge litt ekstra inspirasjon, kan du jo ta en titt på noen av Karstens favorittoppskrifter. De er alle enkle å lage og smaker skikkelig digg.