Gå til hovedinnhold

Bacalao - så enkelt lager du det hjemme

Bacalao er ikke bare noe du bør spise fordi det er sunt og godt. Det er også lett å lage hvis du skal invitere på middagsselskap, eller bare vil kose deg litt ekstra i hverdagen. Her får du de beste tipsene til gode oppskrifter og digg tilbehør til bacalao.  

Bacalao betyr torsk på portugisisk, og det sies at det finnes like mange varianter av retten bacalao som det finnes dager i året. Enten du liker rød eller hvit bacalao, i gryte eller ovn, så er dette en rett hvor du kan variere til du finner din favoritt!

Klassisk bacalao med tomat

Bacalao lages med klippfisk. Det er som oftest torsk som er saltet og tørket, men kan også være laget av lange, hyse eller brosme. Måten klippfisken lages på gir en helt unik smaksopplevelse. I Norge er tomatbasert bacalaogryte den mest populære oppskriften. Den er enkel å lage i store porsjoner og passer derfor perfekt hvis du skal ha gjester på besøk.

Den varmende, røde bacalaoen med et sting av chili er superdeilig å servere på kalde kvelder og vil garantert imponere både familie og venner. Av tilbehør kan vi anbefale godt surdeigsbrød, flatbrød eller focaccia. 

Portugisisk bacalao

At portugiserne er glade i sin bacalhau, er ingen hemmelighet. De nyter klippfisk på veldig mange måter, som snacks, i smørbrød og til og med til kaffen! Ønsker du å teste ut noen nye oppskrifter er portugisisk bacalao og ovnsbakt bacalao med bacon alltid en hit. Vi kan også anbefale bacalao à lagareiro med knuste poteter. Denne retten kommer i flere varianter, og er supergod hvis du vil teste klippfisk på grillen om sommeren. Her finnes det noe for enhver smak! 

Kokken for det portugisiske fotballandslaget har en forkjærlighet for norsk klippfisk. Det er ikke vanskelig å forstå, siden den med sitt høye protein- og næringsinnhold er perfekt treningsmat. Den er også populær blant spillerne. Den største stjernen av dem alle, Cristiano Ronaldo, har alltid en spesialbestilling når han skal på landslagssamling: «Bacalhau à Brás». Det er en lys bacalaooppskrift med sorte oliven og egg, som er en klassisk rett i Portugal.