Gå til hovedinnhold

Nyt krabben når den er på sitt beste

Krabbe kan nytes gjennom hele året og gir derfor mange anledninger til fine matopplevelser - alene, med familien, eller i gode venners lag. De fleste av oss forbinder krabber med sol og sommer, men visste du at det er om høsten disse delikatessene er på sitt aller beste?

Krabbene bygger seg opp om sommeren og høsten for å samle energilager til vårens gyting. Det er akkurat dette som gjør dem proppfulle av deilig, saftig kjøtt. Selv om krabbene spiser seg feite og fine, er krabbekjøttet magert og godt, og ikke minst svært smakfullt.

Hva trenger du til et deilig krabbelag?

Krabbe, som er på sitt beste nå i september og oktober, er den perfekte festmaten og en favoritt for mange. Det er enkelt å servere og det blir god stemning rundt bordet når alle må jobbe for å finne maten inne i krabbehusets små rom. I tillegg til krabbe trenger du bare fersk loff, sitron, majones og salat. Enklere blir det ikke å invitere på middag.

Har du smakt Pepperkrabbe? Denne spreke retten passer som tapas eller som en del av krabbelaget. Pepperkrabbe er enkel å lage og tar ikke lang tid.

Hvor mye krabbe trenger du?

Til krabbefesten bør du beregne én krabbe for hver gjest, noe som tilsvarer omtrent 200 gram krabbekjøtt. For å være på den sikre siden, kan du kjøpe noen løse krabbeklør i tillegg, eller spe på med andre deilige skalldyr. Du kan også servere ulike krabbetyper for et skikkelig festmåltid.

Krabbe kan du kjøpe levende, kokt, renset i skall, dypfryst eller hermetisk. Hvis du kjøper levende krabber, er det viktig at du koker de så raskt som mulig etter du har kjøpt de. 

  • Restefest

Hva gjør du med krabberestene?

Kokt krabbekjøtt oppbevares inntil 10 dager ved 0-4 grader. Restene fra krabbefesten kan renses og fryses i små porsjoner. Kok gjerne kraft på de tomme krabbeskallene før du kaster dem. 

Slik koker du krabbe

Levende krabbe koker du så raskt som mulig etter at du har kjøpt den. Bedøv de levende krabbene med et kutt mellom øynene i munnpartiet og ca 2 cm inn. Dette vil gjøre krabben bevisstløse når du skal koke dem. Legg deretter krabbene i kokende vann, ikke for mange av gangen, da blir vannet fort avkjølt. Etter at du har lagt krabben i det kokende vannet lar du dem trekke rett under kokepunktet. Koketiden for krabbe er 15-25 minutter. Du vet at krabben er ferdigkokt når du enkelt kan trekke av de små klørne. Et godt tips er å legge krabbene på ryggen etter at de er kokt, for å holde på mest mulig deilig kokekraft inne i skallet.

Dette utstyret trenger dere

Gi gjestene dine tilgang til to viktige redskaper når du serverer krabbe: En hummergaffel eller en spiss pinsett for å finne maten inne i krabbehuset. Det andre er en nøtteknekker til klørne. Husk også skylleboller og rikelig med servietter på bordet. Og det kan være lurt å droppe duken, for krabbefesten kan sette spor.

Før gjestene kommer kan du hjelpe dem litt og rense noe av krabben, men legg det tilbake i skallet, slik at gjestene dine får noe å bryne seg på. Halve sjarmen med å spise krabbe er jo å lete etter det saftige og gode kjøttet. Det er da den gode og uhøytidelige stemningen krabber rundt bordet.