Gå til hovedinnhold
Foto: Aina Hole

Derfor er skalldyr best om høsten

De fleste av oss forbinder skalldyr med sol og sommer, men visste du at det er om høsten disse delikatessene er på sitt aller beste? Spesielt krabbe, hummer og kreps er nydelig på høstens skalldyrfat.

Ja, det er faktisk nå, i høstmørket, med fyr i peisen og stearinlys på bordet, du skal samle venner og familie rundt et bugnende skalldyrfat.

Perfekte forhold for skalldyr

Krabbe, kreps og hummer bygger seg opp om sommeren og høsten for å samle energilager til vårens gyting. Det er akkurat dette som gjør dem proppfulle av deilig, saftig kjøtt.

Selv om skalldyrene spiser seg feite og fine, er kjøttet magert og godt, og ikke minst svært smakfullt. Krabbe, som er på sitt beste nå i september og oktober, er du kanskje mest vant til å spise naturell, med fersk loff, sitron og majones til. Men hva med å prøve litt utradisjonelle krabbeoppskrifter?

Prøv saftige krabbekaker med søt chilisaus som et alternativ til de tradisjonelle fiskekakene. Eller hva med å teste pepperkrabbe med ristet brød og sriracha-majo?

Hummeren kan du nyte fra oktober og til januar, og her får du de beste tipsene til optimal tilbereding og servering.

Blåskjell

Blåskjell fortjener også en plass på høstens skalldyrbord. De gjør seg ypperlig i ulike sauser og med spennende smakskombinasjoner. 

Håper vi har gitt deg masse ny inspirasjon til høstens skalldyrbord.

Tips!

Ikke kast skallet fra reker, krabbe og hummer!
Det danner nemlig en smaksbombe av en kraft for å lage den perfekte skalldyrsuppen. Om du ikke har tid til å lage kraften med det samme, kan du fryse ned skallene og ta dem opp ved behov.