Gå til hovedinnhold
Foto: Studio Dreyer+Hensley

God jul med torsk på festbordet

Ikke bare er torsk en sterk juletradisjon for mange, men den gir også et deilig avbrekk fra den tunge og feite julematen.

Torsk er en god gammeldags klassiker som julemiddag. Det er særlig på Sørlandet og i Nord-Norge at torsk serveres som middag på selve julaften, men mange spiser også torsk i løpet av romjulen.

Juletorsk

Den tradisjonelle klassikeren serveres selvsagt med kokte gulrøtter og mandelpoteter. En liten vri er å steke gulrøttene i litt smør med frisk, hakket timian til og gjerne en teskje honning smeltet i smøret. Det gir deilig sødme til grønnsakene.

Ønsker du deg en festvariant som går bort fra klassikeren, anbefaler vi torsk med rotmos og rødvinssaus. Rotmosen er laget med gulrøtter og kålrot, og den bakte torsken har smak av både ingefær, appelsin og rosmarin. Perfekte smaker sammen med den kraftige rødvinssausen. Du kan også godt prøve med gulrotstuing til fisken også. En nydelig kombinasjon.

Andre nydelige oppskrifter med torsk til jul er ovnsbakt torsk med skinke og selvfølgelig stekt juletorsk.

Lekre forretter til torsk

Når du først har valgt fisk til julemiddag, hvorfor ikke også servere sjømat til forrett? Et alternativ er å servere en nydelig kveitesashimi. Kveita har også for mange en sterkt knytning til jula, så å servere den som forrett med denne nye vrien kan imponere stort! 

Røkt laks egner seg ypperlig til forrett! Hva med en tartar med avokado og rosépepper eller en laksemousse servert i fine glass? Om du vil gjøre det virkelig enkelt er en carpaccio med røkt laks og avokado midt i blinken.

Dessert-tips

Ingen julemiddag uten dessert! Når man først er i gang med et skikkelig festmåltid, må man kjøre løpet helt ut med en staselig avslutning. Vi elsker multer, men hva med å lage en vri på tradisjonsdesserten også? La multene ligge i en lake med klassiske julekrydder som kanel og litt stjerneanis før du vender dem inn i nypisket krem. Server den gjerne i søte små glass, med krumkaker eller strull til.