Gå til hovedinnhold

Sjømat til julelunsjen

Fisk og sjømat passer perfekt til koldtbordet! For mange er det tradisjon i julen å ha store lunsjer med en variasjon av pålegg og salater, samt restene fra julemiddagen fra kvelden før.

Gjestene i julens selskaper representerer gjerne flere generasjoner og har ulike smakspreferanser. Ofte kan de komme til ulike tidspunkt også. Derfor er koldtbord den perfekte løsningen i slike anledninger! Blant annet sild, gravet laks og ansjos er for mange en selvskrevene gjester på bordet. 

Faste tradisjoner med sild og laks

Noen faste innslag av sjømat hører til på alle julens buffeer. Sildeklassikere som sursild eller tomatsild er en selvfølge til julelunsjen. Det samme gjelder gravlaks. Begge deler kan kjøpes ferdig i butikken, men hvis du har tid er det ekstra stas å servere hjemmelaget sild eller gravet laks. Her finner du hvordan du graver laksen selv steg for steg. Husk å gjøre det 2-4 døgn i forveien.

Hjemmelaget sild kan du både lage superenkelt og litt mer avansert. Sild lar seg kombinere med nesten hva som helst og variasjonsmulighetene er uendelige! Mange har også egne juleverksted, der de lager sild sammen og gir bort i gave. Samle vennegjengen eller noen du er glad i, og vips kan du gi bort spiselige julegaver med personlig preg som gjør seg godt på et koltbord.

5 supre retter til julelunsjen

Noen retter er slik som «alle» liker. Her er fem tips til småretter til julelunsjen som ikke kan slå feil.

  • Tortillabiter med laks  er en klassiker og absolutt noe du bør sette på koldtbordet.
  • Røkt laksemousse med agurk er en annen fin tapasrett som du godt kan lage dagen før og ha stående i kjøleskapet
  • Kveitesashimi er utrolig godt og passer perfekt som smårett. Med en nydelig saus av honning og soya kan den bli en ny favoritt.
  • Røkt lakserøre på rugbrødtoast er en julevennlig variant av skagenrøre, hvor du kan få brukt opp både laks og brød som har blitt til overs. 
  • Laks tataki er enkelt, lett og godt. Kan også serveres som en nydelig forrett! 

Etter en buffet kan det lett bli mye rester. Beregn ca. 600 gram mat per person, tilbehøret inkludert – det blir nok mat.