Gå til hovedinnhold
Foto: Aina Hole

Julens middager med sjømat

Hvit jul! Med sjømat på julebordet har du mange muligheter til å skape både høytid og fest. La deg inspirere av oppskriftene våre, og tilbered nydelig sjømat i julen.

Fra tradisjonsmat til friske nykommere, julen er tid for sjømat! Den mørke, fine tiden innebærer nemlig mye mer enn innekos, juleferie og hygge - den er også selve hovedsesongen for mange arter av fisk og skalldyr. Nå på vinteren er sjømaten på sitt aller beste. Så hvorfor ikke sette sjømat på bordet i jula?

Lutefisk - en selvskreven gjest i jula

Det er mange der ute som simpelthen ikke kommer i julestemning hvis det ikke står lutefisk på bordet minst én gang i løpet av november og desember. Nøyaktig hva som er det beste tilbehøret, er det mange som mener mye forskjellig om. Noen sverger til klassikere som bacon og ertepuré, mens andre strekker seg etter både geitost, sirup og sennep. Rammen for for festmåltidet er uansett den samme – norske kvalitetsråvarer, tilberedt med en unik teknikk som har fulgt nordmenn i generasjoner. Oppskrift på lutefisk finner du her og her kan du lese om hvordan du tilbereder lutefisk. 

Kveite til jul

I jula setter vi det beste vi har på bordet, og kveita er intet unntak. Det delikate fiskekjøttet har en god egensmak og en herlig konsistens. Kveita er derfor en takknemlig hovedrolleinnehaver når du skal samle kjente og kjære til et festmåltid. Kveita har vært så viktig i kystbefolkningens juletradisjoner, at det noen steder i landet heter seg at husbonden må sitte på nausttaket hele julekvelden hvis han ikke klarer å skaffe kveite til jul.

Trekker du inn et par nye ingredienser, blir tradisjonsmaten plutselig en inngang til en ny verden av spennende sjømat. Et godt tips er å bruke steketermometer når du steker fisken, så du sørger for at den blir passe saftig. Vi anbefaler en kjernetemperatur på 50-55 grader. Hvis du vil ha en ny vri på denne tradisjonsrike retten, prøv ovnsbakt julekveite med granateple og pinjekjerne eller kveite med chorizosalsa. Om du har lyst på et skikkelig festmåltid i julen er kveite med mandelpotetpuré og smakfull smørsaus perfekt. 

God torsk og godt nytt år!

Juletorsken er for mange nordmenn et selvskrevent innslag i julekosen. Spesielt på Sørlandet og i Nord-Norge er det mange som rett og slett ikke kan se for seg en julaften uten fersk torsk, kokte gulrøtter og mandelpoteter. For sjømatentusiaster i resten av landet spises juletorsk i romjula, som et lett og delikat hvileskjær i en høytid full av tyngre former for tradisjonsmat – tilberedt på klassisk vis, eller på spennende nye måter.Denne oppskriften skaper skikkelig julestemning - juletorsk med ertepure og karamelliserte sjalottløk.

Prøv gjerne torsk med glasert rosenkål, rotmos og bacon, eller server ovnsbakt torsk med rotmos og rødvinssaus. Rotmosen er laget med gulrøtter og kålrot, og den bakte torsken har smak av både ingefær, appelsin og rosmarin. Perfekte smaker sammen med den kraftige rødvinssausen. Ovnsbakt torsk med skinke er og et nydelig festmåltid! 

Fisk og sjømat til forrett i julen

Sjømat gjør seg selvfølgelig ikke bare som hovedrett. Med fisk og skalldyr er det en smal sak å imponere gjestene dine med enkle, deilige og friske forretter. Sjømatbaserte forretter er gjerne enkle å tilberede, dermed sparer du verdifull tid i julestria. Samtidig vil nok mange sette pris på en delikat og lett start på et festmåltid bygget rundt tradisjonsrike hovedretter.

  • Laksemousse og agurk i glass
    Deilig kremet laksemousse med røkt laks og agurk, servert i små glass, er en forrett det er lett å imponere med. Kanskje noe å prøve ut til jul?
  • Røkt laks tartar med avokado og rosépepper
    Tartar med røkt laks er en perfekt forrett eller et friskt innslag på et tapasbord! Kanskje noe å servere før selve julemiddagen?
  • Røkt laks og avokado carpaccio
    Carpaccio er en rett som består av tynnskåret rå fisk eller kjøtt. Her får du en variant med røkt laks, som passer perfekt som forrett eller som en del av et tapasbord eller koldtbord.