Gå til hovedinnhold

Sjømatretter som gir deg feriefølelsen

Mange drømmer om å reise langt bort i sommerferien, men du kan også få feriefølelsen hjemme på ditt eget kjøkken. 

Her har vi samlet deilige sjømatretter som garantert gir deg smaken av Spania, Portugal, Tyskland, Thailand, Japan og Hawaii. Sjømat kler smaker fra alle verdens kjøkken, og man kan lage de lekreste retter med både laks, klippfisk, torsk, makrell, sild og skalldyr. 

Grillet teriyaki-makrell á la Japan

Japanere får ikke nok av den næringsrike makrellen. Når makrellstimene setter kursen mot vår kyst, spiser fisken mindre. Da flytter fettet seg fra underhuden og innover i fisken, og fiskekjøttet blir marmorert.

Denne fettmarmoreringen gjør at fisken får mer smak og at fiskekjøttet blir saftigere. Det er slik japanere vil ha makrellen. På våren og sommeren er makrellen magrere enn den er på høsten. Grillet teriyaki-makrell gir deg garantert sommerfølelsen. Sjekk oppskriften her!

Grillet klippfisk på portugisisk vis

Det er få retter i Portugal som er så tradisjonsrike som bacalao, eller klippfisk. Ifølge et gammelt sagn, finnes det 365 oppskrifter på «bacalhau», som portugiserne kaller den, en for hver dag i året. Kravet til en gifteklar kvinne i gamle dager var hun kunne alle sammen.

Man kan si hva man vil om innholdet i sagnet, men det viser i alle fall at portugiserne har et nært forhold til sin bacalao. I tillegg til torsken består bacalao tradisjonelt sett av poteter og ulike grønnsaker. Hvilke råvarer du foretrekker, er det kun fantasien som begrenser. Bacalao à lagareiro er enkel å lage og har magiske smaker. 

Paella fra Spania

Paella er kanskje noe av det mest spanske du kan finne i matveien. Men om retten er Spanias nasjonalrett, ja, derom strides de lærde. Noen vil hevde at paella kun er Valencia-regionens spesialitet fordi det her retten har sin opprinnelse.

Andre vil si at paella er hele Spanias nasjonalrett fordi den serveres over hele landet, i utallige varianter. En miks av fisk, skalldyr, hvitløk, paprika og løk er veldig vanlig, men det er nesten bare fantasien som setter begrensninger for hva du kan blande inn i den store pannen med safrangul ris. Vi har komponert en variant som kanskje vil vekke gode minner fra nordmenns store feriefavoritt.

Thai-inspirert torsk

Torsk kan enkelt forvandles til en smak av Thailand på ditt eget kjøkken. Denne fiskens milde smak passer perfekt med de klassiske thai-smakene surt, søtt, salt og sterkt. Thailand er kjent for sitt mangfold av fisk og skalldyr, og de tilsetter smaker som vi nordmenn er blitt godt kjent med.

Så skal det sies at også thaimat er «fornorsket» for å passe til den norske ganen. Denne retten med thai-inspirert torsk vil uansett gi deg en smakfull opplevelse av thai-kjøkkenet. Her er det brukt kjente ingredienser som du lett finner i din lokale matbutikk, slik som hvitløk, soyasaus, koriander og lime. Den er enkel å tilberede og gir deg en smak av Thailand på ditt eget kjøkken. 

Matjes nach Hausfrauenart fra Tyskland

Tyskerne elsker sild og feirer den med egne festivaler. På sommeren serveres denne retten gjerne i en salat på et koldtbord med rødbeter, brød og stekte poteter til. Prøv den på ditt eget sommerbord, og få en smak av Tyskland.

I Tyskland feires starten av matjessesongen flere steder med folkefestivaler, blant annet i Bremen, Bremerhaven og Hamburg. Matjes nach Hausfrauenart er en god og tradisjonsrik tysk favoritt som er basert på matjessild. 

Poke bowl fra Hawaii

Uansett hvordan du velger å sette sammen din egen poke bowl, er den en fryd for både øyet og magen. Selv om det ikke finnes noen presis opprinnelseshistorie, er mange enige om at begynnelsen av poke dateres tilbake til pre-koloniale tider i Polynesia, en gruppering av øyer fra Hawaii til New Zealand.

Lokalbefolkningen ville ta sin ferske fangst fra havet, blande det og lage sin «sjømatsalat». Poke bowl med spicy laks er perfekt sommermat for hele familien eller vennegjengen. Som mange populære retter som pizza og taco kan man fint kombinere sin egen vri med sine favorittingredienser og gjerne rester fra kjøleskapet.