Gå til hovedinnhold

Sommer er tid for skalldyrfest

Sommeren er en perfekt tid for å invitere til skalldyrfest. Reker, blåskjell og krabber er lett og frisk sommermat som faller i smak hos både store og små. Under finner du alt du trenger å vite for å lykkes med skalldyrfesten.

Det er få ting som smaker mer av sommer enn deilige reker på brygga en varm sommerdag. Eller det å sitte ute på hytteterrassen en varm kveld midt i juli, med gjengen rundt bordet som skraper ut siste rest av krabbeklørne der praten går lett og solen sniker seg ned i horisonten. Noe av det beste med skalldyr er at det er så enkelt å lykkes! Dette er noe alle klarer å tilberede.

Tilbehør til reker

Mange foretrekker ferske reker, men den frosne varianten man får i butikken holder også som oftest god kvalitet. Husk å alltid tine rekene i kjøleskapet. De skal ikke i mikroen. Beregn et halvt kilo per person. Det er bedre med litt for mye enn litt for lite. Server med deilig tilbehør som godt brød, aïoli, sitron og dill. Du kan gjerne lage hjemmelagde dipper hvis du ønsker. Skulle det bli reker til overs kan du lage en frisk avokado- og rekesalat dagen etterpå. Visste du at du også kan koke kraft på rekeskallet til bruk i en deilig suppe? 

Krabben er klar for fest

Til skalldyrfest med krabbe på bordet bør du beregne én krabbe for hver gjest, noe som tilsvarer omtrent 200 gram krabbekjøtt. For å være på den sikre siden, kan du kjøpe noen løse krabbeklør i tillegg. Kokt krabbe med den friske smaken av hav er så godt at den er svært populær å spise alene, men den kler også godt chili, hviløk og andre spennende smaker. Skulle det mot formodning bli noe krabbe igjen, er det bare å lage en deilig krabbesalat dagen etter, eller hva med å prøve en crab roll? Dersom du kjøper eller fanger levende krabbe, kan du lese hvordan du enkelt koker, renser og deler krabbe her.

Blåskjell på grillen

Blåskjell er enkelt å lage, og det beste av alt er at du kan kombinere dem med flere forskjellige smaker. Dampede blåskjell med hvitløk og chili er en favoritt for mange. Noe du bør prøve i sommer er å legge blåskjell på grillen! Det gjør du ved å fordele skjellene utover en tykk aluminiumsfolie. Dersom du ikke har tykk grillfolie kan du bruke to ark aluminiumsfolie per pakke med blåskjell. Smaken kan du variere i alle ulike retninger, som i denne oppskriften med asiatiske smaker av kokosmelk og karri.

Blåskjell du kjøper i butikken holder en høy kvalitet og er trygge å spise. De som plukker sine egne blåskjell, kan enkelt sørge for at de bruker råvarer av beste kvalitet ved å sjekke blåskjellvarselet. Hvis du får tak i noen nydelige hjerteskjell, egner de seg også på grillen!