Gå til hovedinnhold

Derfor bør du også spise reker om vinteren

Savner du sommer, sol og reker? Da kan du trøste deg med at rekene også er veldig gode om vinteren. 
 
Her har vi plukket ut to spennende rekeretter som du kan servere vennene dine mens dere drømmer om sommer. Under oppskriftene kan du også lese mer om hvorfor du ikke må kaste rekeskallet. 

I likhet med andre skalldyr er rekene spesielt gode når de blir fanget i de kalde vintermånedene. Det er ganske enkelt fordi de trives godt i iskaldt vann. 
 
Rekene bygger opp energi og kraft i forkant av gytingen. Derfor har de spesielt god kvalitet om vinteren når det er lave temperaturer i fangst- og distribusjonsfasene. Kvaliteten på rekene vurderes jo ofte etter størrelse, hardhet på skallet og om det er rogn i rekene, som også gir større reker. 

Lune reker med squashspagetti

De fleste nordmenn tenker nok først og fremst på reker som sommermat, selv om de er fantastisk gode om vinteren. Ferske reker med squashspagetti er helt perfekt for en kald vinterdag. Det er en fantastisk god rekemiddag, og en spiralizer er et genialt kjøkkenredskap. En slik liten «hjelper» får du tak i hos de fleste butikker som selger kjøkkenutstyr. Squashspagetti er utrolig godt! Se hele oppskriften her.
 
Hvis du ikke har spiralizer kan du også bruke mandolin eller skjære squashen i fire deler på langs og strimle med en ostehøvel eller potetskreller. 

Klassikeren: Rekecocktail 

Klassikeren rekecocktail har fått en ny vår, og stadig flere googler etter oppskrifter på denne 80-talls hitten. Se vår favorittoppskrift på rekecocktail her. Denne forretten vil garantert gi middagsselskapet det lille ekstra. En perfekt samtalestarter fra kabaretens og raclettens glansdager. 

Bruk fantasien 

Vi har mye å hente på å være mer kreative på kjøkkenet og teste ulike proteinkilder. Reker og annen sjømat er jo utrolig godt. Hvis du har lyst til å leke deg litt på kjøkkenet og teste ut nye oppskrifter kan man kjenne på mestring og få mange nye smaksopplevelser. 

Sunt og godt 

  • Selv om reker er utrolig gode om vinteren, er de selvsagt veldig gode om sommeren også, og næringsinnholdet er uansett høyt året rundt. Reker inneholder nemlig vitamin D, de er rike på proteiner og er en kilde til både selen, jod og sink. 
  • Reker er en mager proteinkilde og kan gi de fleste retter en liten protein-boost. I tillegg trenger vi jo ekstra D-vitaminer om vinteren når vi får mindre sollys.   
  • Men viktigst av alt så er jo reker veldig godt, og er perfekt mat både til hverdag og helgekosen. 

Ta vare på skallet 

Med et godt rekelag følger også store mengder rekeskall, men du må for all del ikke kaste det. Skallene kan nemlig bli til en nydelig rekekraft. Vi må redusere matsvinnet der vi kan. Når rekeskallet attpåtil er en fantastisk kilde til smak, ser er det bare å utnytte dette. Kraften er perfekt som base i alt av thai- og curry-retter og ulike supper. Den kan også reduseres og brukes i saus og gir en distinkt smak du ikke finner andre steder. Klikk her for å se oppskriften på hvordan du lager perfekt rekekraft hjemme.