Gå til hovedinnhold

Fakta og myter om fet fisk

Alle trenger å spise fet fisk. Men vet du hvorfor det er en av våre aller viktigste matvarer?

Helsedirektoratet råder oss til å spise 300-450 gram ren fisk hver uke, hvorav 200 bør være fet fisk, som laks, ørret, sild og makrell. Klinisk ernæringsfysiolog Kristin Lundanes Jonvik kan ikke få fullrost fet fisk nok. "Jeg vil påstå at fet fisk er en av våre viktigste matvarer. Innholdet er helt unikt," sier hun entusiastisk.

Lundanes Jonvik har doktorgrad i ernæring og jobber i Sunn idrett i Norges idrettsforbund og som forsker på Idrettshøyskolen. "Fet fisk er en unik kilde til flere viktige næringsstoffer. Derfor er det så viktig at vi spiser det jevnlig, både de som ønsker å prestere i idrett, men også de som bare ønsker god helse."

 

Vitaminer og proteiner

Fet fisk er en god kilde til vitamin A og E, i tillegg til det fettløselige og svært viktige vitamin D. "Vitamin D er viktig for immunforsvaret, musklene og for å bygge skjelett. Jeg jobber mye med unge aktive mennesker og da er det spesielt viktig å bygge og opprettholde et solid skjelett," sier Lundanes Jonvik.

Hun knuser også en myte relatert til proteiner. "Mange tenker at de må spise biff eller ta kosttilskudd for å bygge muskler. Det er en myte. Spiser du en vanlig porsjon med fisk, får du mer enn nok proteiner til å bygge muskler." Spiser du for eksempel en brødskive med makrell i tomat, får du i deg både viktige proteiner, vitaminer og omega-3. Omtrent 38 % av fettet i laks, ørret, sild og makrell er omega-3 – et svært viktig fett som vi får lite av andre steder.

"Det som er ekstra spesielt med fet fisk er jo innholdet av flerumettede fettsyrer, og da særlig omega-3 som vi får veldig lite av i andre matvarer i kosten vår. Generelt sett har fisken i Norge et svært bra innhold av omega-3." Ifølge Lundanes Jonvik handler omega-3 mest om helsa vår, kolesterol og hjerte. Tran er et godt alternativ hvis man ikke får spist like mye fet fisk som anbefalt. Men tran inneholder kun omega-3-fett og fettløselige vitaminer (A, D og E). I fet fisk får du i tillegg flere viktige næringsstoffer som protein, andre gunstige fettsyrer, vitamin B12, selen og kalsium. "Fettet sitter i fileten til fet fisk, mens i magrere fisk sitter det i leveren. Vi spiser gjerne ikke så mye fiskelever og er derfor nødt til å spise fet fisk for å få i oss blant annet omega-3," sier Lundanes Jonvik.

Mye snadder

For å oppsummere inneholder fet fisk både næringsstoffer vi ikke finner så mye av andre steder, og i store mengder.

"To av de viktigste bestanddelene i fet fisk er D-vitaminer og det unike omega-3-fettet. I tillegg til mye annet snadder," sier Lundanes Jonvik.

Avslutningsvis har kanskje ernæringsfysiologen noen favorittmat med fet fisk? "Jeg vil slå et slag for klassikerne. En god frokost med nystekte rundstykker, røkelaks og eggerøre eller wraps med røkelaks, kremost og ruccola til lunsj. Det er to favoritter hos meg."

  • Sunt og godt

Tre gode grunner til å spise fet fisk

  • Du får i deg Omega-3, som er bra for hjertet og kolesterolet
  • Fet fisk er en god kilde til vitamin D
  • Det er en god kilde til proteiner